Skip to content

Smeden en motorendag Eynderhoof

Redactie
17 september 2024 | 13:30

Op zondag 22 september organiseert het leukste Openluchtmuseum van Limburg haar smeden- en motorendag. Tijdens deze smedendag zijn tal van smeden (mannen en vrouwen) letterlijk en figuurlijk aan de slag met ijzer, vuur, hamer en aambeeld om de mooiste bewerkingen te laten zien met metaal.

Eynderhoof

Heel speciaal is het beslaan van paarden, waarbij in het bijzonder Hoefsmid Florentine Stals, naast een aantal college hoefsmeden een demonstratie zal geven. In een ouderwetse maar zeer paardvriendelijke Travalje. Een travalje, ook wel bekend als hoefstal, is van oorsprong een houten constructie waarin het (boeren)trekpaard vastgezet kon worden om te worden bekapt en beslagen door de hoefsmid.  Haar collega hoefsmid smeedt de mooie hoefijzers met de hand op het aambeeld.

Verder kunnen de bezoekers tientallen smeden van Eynderhoof maar ook externe ijzerkunstenaars van het Nederlands Smidsgilde aan het werk zien. Naast de gebruikelijke activiteiten rond het smidsvuur en het ouderwets opleggen van karrenwielen staan ook diverse andere demonstraties gepland. De indrukwekkende BRONSmotor die door de smeden van Eynderhoof geheel is gereviseerd vormt als imposant schouwspel een mooi contrast met het fijne koperslagerswerk, de gesmede spijkers (rond of vierkant) en natuurlijk de prachtige blaadjes aan de sleutelhangers van Daphne.

Wie van techniek houdt zal op deze middag smullen van de unieke Horizontale boomzaag, maar ook de radertjes van het torenuurwerk van Nard Hoefnagels laat zien wat het bijzondere aan dit vakwerk is. En voor wie op het gemak door het museum loopt kan niet om al het hang- en sluitwerk, de poorten en hekwerken heen die door deze ambachtsgroep gemaakt zijn.

Op deze middag wordt ook stroop gekookt in de oude stroopmakerij van de familie Heldens. Lekkernij met fruit uit eigen tuin op een special en doordachte manier aan de kook gebracht in de koperen ketels. Proeven kan en de liefhebber kan een ouderwets potje Eynderstroop in ut winkelke kopen.

De verse kop koffie met Limburgse vlaai wordt aangekleed met live muziek. Het hele museum is deze middag “in bedrijf” en tussen de bedrijven door kunt u volop genieten van ouderwetse streekproducten en versnapering op een van onze terrassen of in de herberg.

Het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind is geopend op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zondagnamiddag van 13.00 – 17.00 uur.

Meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en achtergrondinformatie is te vinden op de website van het museum www.eynderhoof.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

flyer-10-sept-2023
Kermis-Weert-2023-fotos-zaterdag-Johan-Horst-29

Advertentie

Advertentie