Skip to content

Spelend leren over natuur en water op het schoolplein

Redactie
24 september 2024 | 9:33

Het schoolplein van IKC De Kerneel ondergaat momenteel een metamorfose. Na de aanplant van bomen, struiken en planten verandert de speelplaats in een plek waar kinderen spelenderwijs leren over de natuur. Het afkoppelen van hemelwater kadert binnen dit project. Directeur Koen Kemps geeft een kleine rondleiding over het schoolplein.

Aardbeienplantjes in perken
Rond bomen op de speelplaats zijn afzetlinten geplaatst, waar groene sprieten de kop opsteken, om straks uit te groeien tot een grasveldje. Bloemperken pal onder de ramen van de klaslokalen zijn nu nog grotendeels leeg, maar worden straks beplant met onder andere aardbeienplantjes. Het afgekoppelde regenwater moet alles wat groeit en bloeit van water voorzien.

Slimme dingen verzinnen
Meer groen, minder beton, zodat kinderen niet alleen uit een boek leren, maar in de praktijk kunnen zien hoe de natuur zich ontwikkelt, om zo meer bewustwording bij kinderen te creëren”, vertelt Koen Kemps. “Deze kinderen vormen straks de generatie die slimme dingen moet gaan verzinnen om de klimaatverandering tegen te gaan. De speelplaats is daarom de uitgelezen plek om spelend te leren.” Aan het project worden lespakketten gekoppeld.

Kinderen verzorgen groen
In oktober en november verzorgt hovenier Van der Asdonk uit Meijel de aanplant van nieuwe bomen en planten, samen met de kinderen van de school en kinderopvang Hoera. De perkjes waarin de planten komen te staan, gaan de kinderen zelf onderhouden. Hiervoor wordt ook het hemelwater van de schooldaken grotendeels afgekoppeld, om zo de aanplant van water te voorzien. Voor dit project werd een plan voorgelegd aan de gemeente Nederweert. Subsidies van de provincie en de Stichting Groenblauwe Schoolpleinen en eigen budget zorgen voor de financiering.

Uitnodigen om te leren
De speelplaats moet uitnodigen om te leren”, vervolgt Koen Kemps. “Contact met de natuur is voor kinderen -zeker in een tijd waarin de beeldschermen van telefoon en laptop dominerend zijn- enorm belangrijk. Planten groeien immers niet op een computer. Kinderen moeten de natuur fysiek ervaren. Vandaar deze aanpak van het schoolplein.

Nieuwe ontwikkelingen binnen onderwijs
Kinderen krijgen dan te maken met vragen als ‘wat hebben plantjes nodig?’, ‘hoe zorg je ervoor dat de grond voedingrijk blijft?’, ‘hoe onderhoud je de plantjes?’ en ‘welke verschillen zie je na een jaar?’. Dit project maakt leren een stuk dynamischer en past binnen nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs.”

Geen ballen tussen planten
Het betekent wél dat de gedragsregels op de speelplaats zullen veranderen. “Er wordt nu nog volop gevoetbald, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er straks ballen landen tussen de planten in de perkjes”, besluit Koen Kemps lachend.

Maak ook een afspraak
Wil jij ook regenwater afkoppelen? De afkoppeladviseur van de gemeente Nederweert maakt graag gratis en zonder enige verplichting een afkoppelplan naar jouw wensen. Stuur een mail naar info@nederweert.nl met jouw adresgegevens en een telefoonnummer. De afkoppeladviseur maakt dan een afspraak voor een adviesgesprek aan huis.

Advertentie

2 Reacties

  1. Geweldig, maar wordt het een les uur? Of is het onder het “ speelkwartier” want kinderen moeten toch ook een balletje kunnen trappen. Denk dat het speelkwartier misschien voor veel kinderen om buiten samen te spelen, in plaats op de I pad te zitten. Ook wat stoom af blazen is goed voor de kinderen. Dus ik hoop dat het speelkwartier blijft , en het onderhouden van de tuintjes in de les worden op genomen.

  2. Wij vinden het jammer dat er 5 speeltoestellen weg zijn . Kinderen hangen als aapjes aan de glijbaan .verder hebben ze niets om te spelen .


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie