Skip to content

Groen licht voor pumptrackbaan in Weert

Redactie
27 september 2024 | 16:22

Exact 3 jaar geleden gaven de kinderen van Jeordi Touil een tekening aan hem. De tekening gaf aan dat er “buiten” niets te doen was. Er werd in de buurt minimaal buiten gespeeld. ”Dan kun je als ouder nog zo veel willen dat je kids buiten spelen, maar als de rest binnen blijft, dan staan ze nog alleen buiten..” legt hij uit. Hierop heeft Jeordi zijn jongens meegenomen naar een pumptrackbaan. Dit bleek in schot in de roos. ”Niet alleen mijn kids amuseerden zich dagenlang op deze baan, maar ook de plaatselijke kids waren ruim vertegenwoordigd.” Vanuit Weert vertrokken ze altijd, vergezeld met vriendjes van de kids, met een volle auto. De stuntstepjes gingen mee, maar ook een BMX fiets en vergeet vooral de skeelers niet!

Pumptrackbaan

De verschillende banen waren dagelijks vol met kinderen, maar ook met volwassenen, van alle leeftijden, maar ook van verschillende disciplines. Want je kunt pumptracken op alles wat wielen heeft. Jongens, meisjes, het maakt niet uit, want kracht is bij deze manier van bewegen niet van belang. Durf en behendigheid daarentegen juist wel. ”Voor mij was dit een “Oh Wauw moment!” Wanneer ik uit Weert vertrok dan zag ik alleen maar lege speeltuinen. Samen spelen zoals vroeger zit er gewoon niet meer in en moet het opnemen tegen gamen met de vetste dynamische spellen. De maatschappij individualiseert en kinderen hebben geen centrale plek meer om af te spreken. Het sociale aspect valt volledig weg voor de opgroeiende jeugd, terwijl dit juist zo belangrijk is voor kinderen om hun sociale skills te leren. Ik grapte dan altijd dat juist die generatie later voor ons oudjes moet zorgen en dat we nu het signaal geven dat “sociaal zijn” geen functie heeft in de hedendaagse tijd met als gevolg dat we straks met ons looprekje of rolstoel het kanaal in gegooid worden,” aldus Touil.

De meest gehoorde opmerking van kinderen, op alle banen waar ze kwamen, was: “… ah, nog één rondje papa of mama”.
Jeordi Touil

Jeordi vindt het maatschappelijke belang zo belangrijk om kids weer een lichamelijke ontwikkeling te gunnen. ”Je hoort en ziet vaak dat kinderen de focus volledig leggen op telefoon, gamen, TikTok etc. Al deze dingen werken verslavend en iedereen weet wat verslaving met mensen doet, laat staan met kinderen,” vertelt hij. ”Humeurigheid, slapeloosheid, concentratiestoornissen op school, futloos, overgewicht, blessures in de vorm van een game-duim. Alle kenmerken van verslavings gedrag. Ik heb toen een PowerPoint presentatie gemaakt en ben daarmee het Weerter land ingetrokken. Ik heb iedereen, die ook maar een link zou kunnen hebben, om mijn plan te realiseren, deze PowerPoint Presentatie laten zien. Zo ook Puntwelzijn, de gemeente Weert, maar ook de gehele Weerter politiek.”

Met de wethouder van Weert naar de gemeente Eindhoven
Iedereen was enthousiast en zag het maatschappelijk nut, en wethouder Martijn van den Heuvel pakte uiteindelijk de handschoen op. Jeordi heeft de wethouder meegenomen naar de gemeente Eindhoven om succesverhalen uit te wisselen met de verantwoordelijke personen binnen de gemeente Eindhoven. Dit overleg hebben ze gehad op het Urban Sports Park Eindhoven. ”Ik denk dat daar het kwartje is gevallen over het maatschappelijke nut van een dergelijke faciliteit/ Urban Sports Park/ Pumptrackbaan en hoe het er evt. uit kon zien.”

Schot in de roos
Daarna heeft de politiek zijn werk gedaan. Na de verkiezingen is het plan opgenomen in het coalitieakkoord en er werd een bedrag aan gekoppeld. Dat was voor de initiatiefnemer heel positief, maar het is volgens hem daarentegen wel een langdradig traject. ”We zijn nu al weer een goed jaar verder en hebben we kort op de bal gespeeld en contact gehouden met de gemeente Weert.” Er moest een onderzoek komen voor de uiteindelijke eindgebruiker en dat bleek langer te duren dan verwacht. ”Ondertussen wilde ik aan de gemeente laten zien, wat pumptracken voor de gemeente kon betekenen en daarom heb ik vorig jaar een pumptrack evenement georganiseerd in Weert en dat bleek een schot in de roos!” vertelt Jeordi. ‘‘De hele dag blije en lachende gezichten en zelfs wethouder Van den Heuvel heeft gebruik gemaakt van de mobiele baan. Zelfs na de regen bleven er kinderen komen en werd tot de laatste seconde gebruik gemaakt van de baan. Nu is zo’n mobiele baan niet te vergelijken met het echte werk, maar kun je nagaan hoeveel plezier en uitdaging te vinden is op een echte pumptrackbaan.”

”Ik heb me ingezet voor de komst van een pumptrackbaan en dat is gelukt!”
Jeordi Touil

Nu moet Jeordi alleen inzet blijven tonen omdat er bepaalt moet worden hoe deze baan eruit moet komen te zien. ”Het is natuurlijk lastig onderzoeken wat iedereen zijn wens is, omdat de Weerter gebruikers uiteraard nog onzichtbaar zijn. Daarom is het erg belangrijk dat we ieders stem kunnen horen, zodra daar om gevraagd wordt.” Dus als er mensen zijn die hier een mening over hebben dan hoort de Weerternaar dat graag. Je kunt hen volgen op facebook PumpenJump Weert of gewoon rechtstreeks op zijn eigen privé account. ”Het is belangrijk om nog even door te pakken zodat de gemeente Weert ook begrijpt dat het van belang is dat er een goede en uitdagende baan gerealiseerd gaat worden. Zoals het er nu naar uit gaat zien, wordt de baan eind volgend jaar al gebouwd en zit de realisatie aan de voorkant van het hele bouwproject van het OPW.

Ook wethouder van den Heuvel van de gemeente Weert ging de fiets op tijdens het event

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Kunstovaal-Koopzondag-Nederweert-21
Ga jij met een dino op de foto?
27 september 2024 | 16:00

Advertentie