Skip to content

Kermiszondag in Weert | Heilige mis, daarna zwieren en zwaaien

Redactie
30 september 2024 | 9:42

De kermis in Weert is alweer op de helft. Drie dagen plezier en vertier op de zeven pleinen zitten er al op. Zondag vond de traditionele kermismis plaats op de autoscooter. De Weerter kermis vindt plaats tot en met woensdag 2 oktober.

Kermis

Tijdens de viering werd er stilgestaan bij het overlijden van exploitant Hans van Tol jr., ook wel Hansje genoemd. De 28-jarige exploitant overleed afgelopen weekend plotseling. Ter nagedachtenis werd er zaterdagavond om 20.00 uur een moment van stilte ingelast en verzamelde een groot deel van de kermisgangers zich, samen met de familie en naasten van Hans van Tol jr., bij de Turbo Polyp, de attractie van de ouders van Hans. Ook burgmeester Vlecken en wethouder Ferrière waren hierbij aanwezig. Het was twee minuten lang volledig stil op het gehele kermisterrein.

Na de mis op zondag openden alle attracties en kon het zwieren en zwaaien weer van start gaan. Kermis zit in het DNA van deze stad; het is onlosmakelijk verbonden met de Weerter identiteit. Al meer dan 130 jaar groeien generaties op met deze lokale traditie, die sinds 2022 officieel behoort tot het Immaterieel Erfgoed. Het laatste weekend van september staat dan ook synoniem voor gezellig samen zijn met familie en vrienden, voor het samen eten van zoete lekkernijen en het prikkelen van de zintuigen. Weert is ook met recht een kermisstad, aangezien veel exploitantenfamilies hier hun thuisbasis hebben. Zowel de traditie als de cultuur rondom het volksfestijn worden in Weert gekoesterd door jong en oud.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De FNV gaat gratis helpen bij WMO-aanvragen
Dit kan op 2 manieren
30 september 2024 | 13:25
Dansen-senioren
Alternatieve lokatie
30 september 2024 | 12:00
Kunstcentrum Weert 40 jaar 4
Alles wordt teruggebracht tot uitersten
30 september 2024 | 11:00

Advertentie