Skip to content

Herfstblues

Redactie
8 oktober 2024 | 19:00

De herfst kan een complexe invloed hebben op de mens. Het kan gevoelens van melancholie oproepen, maar ook van rust en verbondenheid met de natuurlijke cyclus van het leven. 

Mindfulness

Terwijl bladeren van kleur veranderen, dagen korter worden en er minder zonlicht is, merken veel mensen dat hun stemming en ook hun energie verandert. Er zijn er die dit een heerlijke periode vinden. Genietend van al die kleurenpracht en geuren van vergankelijkheid. Maar er zijn ook mensen die totaal anders reageren en bij zichzelf gevoelens van vermoeidheid en somberheid opmerken. Dit wordt ook wel de herfstblues genoemd. Het kan ook zijn dat je iets van beide sferen opmerkt.

Nu het buiten vroeger donker is, speelt het leven zich steeds meer binnenshuis af. Je merkt misschien dat je na het eten eerder met een kopje koffie op de bank ploft, dan dat je gemotiveerd bent om nog een ommetje te lopen. Ook komen we in deze periode en in de wintermaanden minder in aanraking met zonlicht. Daarom is het extra belangrijk om alert te zijn op je voeding en beweegpatroon. En ga ook elke dag even naar buiten. Met de juiste kleding hoeft regen en kou geen belemmering te zijn. 

Laat de overgang naar een nieuw seizoen soepel verlopen.
Het aanbreken van een nieuw seizoen kan een uitnodiging zijn om je volledig onder te dompelen in de veranderende omgeving. In plaats van te klagen over de korte dagen en het soms wat grijze weer, kou en regen, kun je jezelf trainen om niet in een negatieve spiraal terecht te komen door een andere melodie te spelen. 

Mindfulness—het met volle aandacht aanwezig zijn in het moment—kan je helpen om de kleuren en geuren van de herfst écht op te merken, zodat de overgang naar het nieuwe seizoen soepeler verloopt. Denk maar eens aan wandelingen in de frisse buitenlucht. Met het geluid van knisperende bladeren onder je voeten. En heb je in de vroege ochtend al de witte wieven opgemerkt? Hoe ze het landschap een mysterieuze aanblik geven. Voel ook eens die eerste kou, die je wangen een gezonde blos geeft.

Stormachtig en toch ook rustgevend?
Terwijl het soms flink kan stormen, toont de herfst tegelijkertijd ook zijn rustgevende en reflectieve karakter. De veranderende kleuren van de bladeren, de koele lucht en het afnemen van het zomerritme nodigt menigeen uit tot introspectie. En laten we eerlijk zijn: als de herfst ons één ding leert, dan is het wel loslaten. De meeste bomen doen dit van nature. En ook wij kunnen dat. Dan dwarrelen er bij ons geen blaadjes naar beneden maar rolt er misschien een traan over je wangen als het einde van de ene een nieuw begin van iets anders aankondigt.

Dus in plaats van de herfst als een grauwe tussenperiode te zien, kun je dit misschien ook zien als een uitnodiging om bewust te vertragen en jezelf een beetje meer aandacht te geven. Misschien zijn er zaken waarop je wilt reflecteren en dingen die je bij jezelf wilt onderzoeken. Aarzel niet om contact met me op te nemen als je dit samen met mij als coach wilt doen. Of als je je in mindfulness wilt verdiepen.

Hoe ziet jouw leven eruit als je minder last zou hebben van de herfstblues en meer rust en verbondenheid met jezelf en de natuurlijke cyclus van het leven zou voelen. En hoe zou het zijn als je ook wat meer warmte en liefde voor jezelf kunt inbouwen? Niet alleen door met een warme dekentje en kopje thee op de bank te kruipen maar ook door innerlijke compassie te beoefenen.

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké
09-10-2024 Ont-Moeten
15-10-2024 Blok twee, Hart van Mindfulness
22-10-2024 Blok drie, Hart van Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:  Facebook , LinkedIn,Instagram

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_08 Autoambulance in brand Banendijk Nederweert-Eind-2
De bestuurder bleef ongedeerd
8 oktober 2024 | 19:45
Raadzaal-gemeente-Nederweert-2022-16
Bekijk hier de livestream
8 oktober 2024 | 18:45
20240823-In-de-sportlight-Isa-Smeets
10 vragen aan
8 oktober 2024 | 18:30
doneren-kleding-inzameling
Lever jouw oude kleding in bij BS de Zonnehof
8 oktober 2024 | 17:00

Advertentie