Skip to content

De Pinnenhof terug naar tekentafel, voorlopig geen schop in de grond

Redactie
9 oktober 2024 | 9:03

Een bijzonder spannende avond was het dinsdag in de raadzaal van Nederweert. Aan de raad was het de taak om een besluit te nemen over het voorstel van het college om 3,5 miljoen euro vrij te maken als extra investeringskrediet voor de toekomstige multifunctioneel accommodatie. Verenigingen verzamelden zich op de drukbezochte publieke tribune, en bij aanvang van de vergadering werd er door onder andere VV De Pinmaekers en KBO St. Lambertus gebruik gemaakt van het spreekrecht. Tweemaal applaus volgde, waarna de voorzitter ingreep en het publiek een tik op de vingers gaf.

Raad is kritisch, maar wil goede toekomst voor De Pinnenhof

In 2022 ging de raad van Nederweert akkoord met de plannen voor de nieuwbouw van De Pinnenhof. De kosten waren destijds beraamd op 7,8 miljoen. Nu, twee jaar later, blijken de kosten flink te zijn toegenomen en het bedrag op is gelopen tot 11,3 miljoen. Niet alleen de bouwkosten zijn gestegen, maar ook wil men het pand groter neerzetten door de toegenomen interesse onder verenigingen, stichtingen en huurders.

Meerdere varianten
Een meerderheid van de raad geeft het college van burgemeester en wethouders de opdracht om terug naar de tekentafel te gaan om meerdere varianten voor De Pinnenhof uit te werken, waarbij minimaal één variant past binnen het budget van €8,8 miljoen, en waarbij gekeken kan worden naar mogelijke aanpassingen zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit van het gebouw. Mark Hoeben (CDA) en Marijn Teunissen (VVD) dienden hiervoor een amendement in, welke later, na enkele wijzigingen werd ondersteund door de fracties D66, Nederweert Anders en GroenLinks. ”Laten we op een later moment een afgewogen besluit nemen,” aldus Teunissen. De partijen stelden middels het amendement voor om het investeringsbudget voor De Pinnenhof te verhogen met 1 miljoen euro. De fractie JAN stemde als enige partij tegen. Marcel Vossen liet weten niet te hebben verwacht dat er zo een groot deel van de raad tegen het voorstel is.

Is uitstellen de doodsteek?
Wethouder, en tevens portefeuillehouder, Carla Dieteren betreurde de situatie. Volgens haar zou vertraging de doodsteek kunnen zijn voor De Pinnenhof. Ze zei dat er een geweldige kans klaar lag voor Nederweert en we aan de start staan van de sloop én ver/nieuwbouw.

Oppositie: ”Geen vertrouwen in portefeuillehouder op dit dossier
Martin van Montfort (D66) gaf te kennen dat hun partij geen vertrouwen meer heeft in de wethouder op dit dossier. Volgens hen zou de informatievoorziening aan de raad ondermaats zijn en zou er onjuiste informatie worden vrijgegeven aan de raadsleden. De partij diende een motie in waarin ze het college opriepen om een andere portefeuillehouder op het dossier te zetten. Deze motie werd gezamenlijk ingediend met de fracties Nederweert Anders en GroenLinks. ”Dit is uw college, en het college gaat over de portefeuilleverdeling,” was de reactie van de burgemeester. De motie werd verworpen met 10 stemmen tegen en vijf stemmen voor.

Een andere locatie
D66-voorman maakte zich verder zorgen over het parkeren in de omgeving. Zijn fractie heeft daarnaast ook grote vraagtekens bij de huidige locatie van de multifunctionele accommodatie. Hij riep het college op om bijvoorbeeld naar de voormalige Rabobank te kijken aan het Raadhuisplein. Volgens de wethouder is er echter in een eerdere intentieovereenkomst met het toenmalige bestuur afgesproken dat, als er nieuwbouw zou komen, het gebouw op dezelfde plek zou terugkomen.

‘Schande’
Marcel Vossen (JAN) was duidelijk in zijn woorden. Het was volgens hem een goed voorstel wat aan de raad werd voorgelegd door het college. Fel was hij tegen van Montfort over de ingediende motie tegen de wethouder. Hij noemde het een schande. ”Wat u eigenlijk zegt, is een motie van wantrouwen, maar dat durft u niet te zeggen.” Van Montfort (D66) en Jan van Nierop (Nederweert Anders) wilden wel even duidelijk maken dat ze alleen op dit dossier geen vertrouwen hebben in Dieteren. ”Dat wil niet zeggen dat ze op andere dossiers geen goed werk levert.”

Ook hekelde Vossen dat GroenLinks zich niet zou durven uitspreken in het dossier. ”Altijd de mond vol over luchtkwaliteit, maar op maatschappelijk vlak, wat hier in Nederweert heel belangrijk is, daar zegt u niks over, u loopt mee met de rest,” zei Vossen tegen het kersverse raadslid Jarno Bongers. Hier werd het raadslid teruggefloten door de raad. Mark Hoeben zegt het niet terecht te vinden dat een nieuwkomer in de raad op deze manier wordt weggezet. De woorden waren volgens Vossen niet op de persoon, maar op de fractie gericht. ”Dat het een eenmansfractie is, daar kan ik niks aan doen.”

Terug naar de tekentafel
Het onderwerp in de raadsvergadering heeft ongeveer vier uur geduurd, en er is veel besproken. Met een flinke meerderheid van twaalf stemmen voor en drie stemmen tegen, zal het college aan de slag moeten met de uitwerking van de andere varianten. De fracties kijken uit naar een nieuwe toekomst voor De Pinnenhof, maar door ontstane vertraging zullen de Nederweerter verenigingen langer gebruik moeten maken van hun tijdelijke onderkomen. De sloop van het oude gebouw, wat er al maanden verlaten bij ligt, stond gepland voor eind 2024. Wanneer de schop in de grond kan, dat is de vraag.

Advertentie

20 Reacties

  1. Ik vind de Rabobank nog niet zo n slecht idee. Volgens mij is het solide gebouwd, zodat verbouwing mogelijk is. En zit er ook een kelder onder. Tevens kan het verkeer van uit de randweg er gemakkelijker komen , dan door het dorp met eenrichtingswegen, wat overlast ,en wat uitlaatgassen in de bebouwde kom veroorzaakt. Luchtvervuiling. Genoeg parkeer gelegenheden bij Jumbo, en achter het gemeente huis, zodat auto’s gemakkelijk weer naar de randweg kunnen rijden. Volgens mij hebben ze geen rekening gehouden met mensen van buiten af ,die misschien niet weten hoe ze bij de Pinnenhof moeten komen, terwijl de Rabobank gemakkelijk te vinden is. Maak er ook een gezellig café bij , zodat mensen van de markt, een kop koffie met gebak kunnen nuttigen. Maak de markt ook maar weer aantrekkelijk ,ook voor de marktkooplieden. Zodat we in Nederweert eindelijk een middelpunt krijgen ,waar voor iedereen gemakkelijk kan komen. Carnaval van gemeentehuis , naar gemeenschapshuis zonder door het dorp te crossen. Kindervakantiewerk bij gemeentehuis, en dan gemeenschapshuis, met zijn gezellig terras. Denk dat verbouwen Rabobank echt wel van dat geld verbouwd en aangepast kan worden. Dus schonere lucht,genoeg parkeer gelegenheid. En een kern. Dus wat let je om daar eens naar te kijken.

    • Helemaal mee eens

    • Prima idee, de oude Rabobank als gemeenschapshuis ombouwen. Ik denk dat merendeel van Nederweert het hiermee eens zal zijn.

    • Helemaal mee eens, oude rabobank is (na verbouwen) de perfecte locatie!

    • Wat ik mij afvraag, waarom heeft het JAN, Nederweert, na het af wijzen van het voorstel Pinnenhof in september, niet met de coalitiepartijen in gesprek is gegaan om samen tot een oplossing te komen, dan was die hele discussie afgelopen dinsdag niet nodig geweest, waren ze er onderling niet uitgekomen dan had je het kunnen uitstellen of met een nieuw voorstel komen, maar hoe JAN reageerde naar het nieuwe raadslid van GroenLinks was ver onder de maat met de woorden van de Hr Vossen gewoon schandalig, Heel Nederweert wilt een nieuwe betaalbare Pinnenhof, en de oude Rabobank lijkt mij een prima idee

  2. Beste Geldwolven,
    Wat gebeurt er met het geschonken miljoen van Ruud Koppens,

  3. Fun Fact: Tegen de tijd dat de nieuwe ontwerpen klaar zijn dan kan je weer extra krediet aanvragen aangezien de inflatie op een dergelijke bedrag aanzienlijk is. Uitstel is afstel in dit geval. Ik had liever wat ballen van de Raad gezien: wil je een nieuw gebouw; de ja of de nee. Maar niemand durft nu nog nee te zeggen en nu gaan ze enkel voor de buhne het college terugsturen, maar uiteindelijk wordt het nóg duurder. Welkom in de politiek.
    Overigens: Ruud Koppens zijn miljoentjes blijven voorlopig gewoon op het krediet staan en die gaan nergens heen & het pand van de Rabobank is simpelweg niet geschikt (wat elke zelfbenoemde expert ook mag zeggen).

  4. Maak van de Pinnenhof een bejaarden complex
    En van de Rabo bank gemeenschapshuis
    Is dat nou zo moeilijk
    Het is een prachtig gebouw
    Trouwens laten we er over stemmen
    Bij de Pinnenhof of Rabobank ben je van heel het gezeur af

  5. Heeft mevr. Dieteren ook een gesprek gehad met de bewoners van Bon von tura ,welk geluids, bouwverkeers overlast geeft anderhalf jaar? Welke gevaarlijke situaties ontstaan met oudere mensen met rollators ? Of moeten binnen blijven? Denk aan betonautos ,machines , die ‘s morgens vroeg langs de voorkant denderen . Lekker rust op je oude dag. Ook vond ik dat de burgemeester niet ingreep toen de heer Vossen ,de nieuwkomer Gl..niet netjes werd te woord stond. Ze hoort gelijk in te grijpen, in plaats dat iemand anders het voor hem op nam.

  6. Klopt wat je zeg, Ohohoh. Wat ik ook erg opvallend vond is dat er een voor het college erg vervelende motie werd ingebracht (n.l. om wethouder Dieteren te wisselen voor een betere) maar dat de burgemeester (die altijd zo’n piteje precies is kwa procedures) ‘vergat’ om die motie in stemming te brengen en het Pinnenhof-agendapunt snel even afhamerde voordat het klaar was. Gelukkig lette van Montfort van D66 wel goed op en moest de voorzitter op haar schreden terugkeren. Wat een doorzichtig handelen allemaal. Nederweert verdient niet alleen een goed gemeentehuis (o nee, ik moet MFA zeggen blijkbaar) maar ook een bestuur dat houdbaarder is dan wat er zit.

  7. Verenigingen, meld je bij de Haaze-Hoof. Plek genoeg!

  8. Ik zou niet weten waarom we iets gaan afbreken en weer nieuwbouw doen op een plaats waar weinig parkeerplaats is, als op een steenworp afstand een rabobankgebouw al jaren leeg staat, wat ik denk groot genoeg is voor heelveel activiteiten.

  9. Helemaal mee eens leegstaande Rabo bank aanpassen en gebruiken als gemeenschapshuis met voldoende parkeergelegenheid.
    De Rabo bank staat al veel te lang leeg
    Zonde dat dit gebouw al zo lang leeg staat

  10. Het is een schande dat de geplande begroting binnen 2 jaar tijd overschreden wordt met 3,5 miljoen.
    Dit is een stijging van bijna 40%.
    En wie met dit straks betalen?
    Juist ja de argeloze Burger, waarbij we Rik Koppes mogen danken dat hij1 miljoen euro voor zijn rekening neemt.
    Enbde andere gemeenschapshuizen werden in het verleden gekort op hun subsidies en moeten nu sappelen om ieder jaar rond te komen.
    Moeten we de Nederweerter politiek nog serieus nemen?

  11. Of de oude Rabobank geschikte is om te te verbouwen kan ik, zonder e.e.a. bekeken heb, moeilijk beoordelen maar het verdient het wel om dat te onderzoeken. Is dat ooit gebeurt, ik weet het niet maar ik verwacht niet dat de kosten van zo’n onderzoek zullen komen in de buurt van het bedrag, welk nu al betaald is/zijn, voor het huren van tijdelijk ruimtes.
    Een oud gezegde is “bezint eer ge begint” maar dat schijnt in Nederweerter college niet bekend te zijn.
    Wij als inwoners van Nederweert zullen er voor mogen zorgen dat e.e.a betaald wordt, hebben we hierbij inspraak.?
    Graag zou ik zien dat wij als gemeenschap, via een referendum, inspraak zouden hebben in de beslissing over deze kwestie.
    “Een goede voorbereiding is het halve werk.”

  12. Plaats het naar de rabobank dan zijn er veel problemen en ergernissen van de mensen opgelost het grootste probleem komt het als het klaar is en waar moeten de auto’s staan

  13. Hoe is het toch mogelijk
    15 jaar geleden was men al bezig met een nieuw mfa
    Her zou op budschop in het park moeten verrijzen
    Nu hebben ze alle verenigingen per januari uit het pinnenhof gezet,en daar is nog niets gebeurd
    Wat een goede planning,wie verzint zo iets
    Ik hoop toch dat de politiek in nederweert wat voortvarender te werk gaat,als tot nu toe.zodat we niet nog eens 15 jaar nodig hebben,om te praten,te onderzoeken,en te tekenen
    Zo is het toch geen wonder dat het onbetaalbaar wordt
    De amtelijke
    Molen draaid langzaam
    Het wordt tijd dat deze eens aanpakt
    Niet lullen maar poetsen

    Zodat we niet nog eens 15 jaar nodig hebben

  14. Wij willen toch wat kwijt over die raadsvergadering. Hoe is het mogelijk dat als iemand in het publiek applaudiseert, de burgemeester tot tweemaal toe ingrijpt op een vinnige manier. En als even later een opgefokt raadslid dat als een vos de passie preekt een ander raadslid onheus bejegent, dan zwijgt de voorzitter van de raad. Dat is opmerkelijk en lijkt op vooringenomenheid. Op zijn minst meten met twee maten. Er moet wat veranderen in de hygiene van de raad en daar is de burgemeester voor aanspreekbaar.

  15. Ga met alle verenigingen om tafel met de eigenaar van de Grand Madeira. Zodat jullie voorlopig daar naar toe kunnen. De fassaliteit is daar allemaal aanwezig: podium, wc, tap, etc. Het pand licht al jaren leeg. Wordt het ook eens gebruikt


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Depositphotos-zwembad
Met mooie resultaten
10 oktober 2024 | 18:00
Weekblad voor Nederweert 2024
Een nieuw weekblad staat voor je klaar
10 oktober 2024 | 17:00
Gemeentehuis-Nederweert-1-760x507-1
Plannen van het college voor volgend jaar
10 oktober 2024 | 16:00

Advertentie