Skip to content

Genealogie | Lezing door Bert van Laer

Omdat de toegankelijkheid van archieven in de afgelopen decennia steeds beter werd, is Genealogie (ofwel onderzoek van de afstamming) populair geworden. Het gebruik van de computer en de mogelijkheden met internet hebben ook daaraan bijgedragen. Echter, door gemakzucht met gegevens, worden fouten van anderen zomaar overgenomen. Controle van de oorspronkelijke gegevens is belangrijk. Voor starters die beginnen met genealogisch onderzoek zijn er twee websites, die goed toegankelijk en betrouwbaar zijn. Die sites laten de gegevens uit originele documenten zien die tot enkele eeuwen terug gaan. Deze sites zijn WieWasWie en AEZEL.

Lezing

Familie Geuns, ofwel Vreike
Een aansprekende familie om een en ander uit te leggen is de familie Geuns uit Ospel, of misschien nog beter bekend met de bijnaam: Vreike. Met als startpunt de familie Geuns wordt de zoektocht gemaakt naar de oorsprong van de bijnaam Vreike, waarbij ook uitleg gegeven wordt over allerlei soorten bijnamen, zoals toponiem (gehucht), patroniem (voornaam vader) en metroniem (voornaam moeder) om daarmee de afstamming terug te vinden. In onze contreien waren bijnamen heel gebruikelijk.

Door een toevals-vondst in een koopakte van een andere familie kwam de oorsprong van de bijnaam Vreike in beeld. Met verder onderzoek kon achterhaald worden dat de bijnaam een historie heeft die teruggaat tot rond 1650. Tot slot zal ook uitleg gegeven worden op welke manier details voor de uitwerking van een “bewoningsgeschiedenis” van een huis of boerderij gevonden kan worden.

Kom ook naar de lezing
Op dinsdag 22 oktober a.s. om 20:00 uur zal Bert van Laer een lezing houden over deze onderwerpen. Bert is geboren in 1947 op Doospel. Na de studie Levensmiddelentechnologie (HAS Den Bosch) heeft hij 20 jaar gewerkt als manager en directeur bij Coveco. Daarna was hij ruim 20 jaar zelfstandig consultant en o.a. werkzaam voor de Wereldbank en de Europese Unie. Na bijna 25 jaar in Gelderland gewoond te hebben woont Bert nu in Weert. Geschiedenis en genealogisch onderzoek is al meer dan 30 jaar de hobby van Bert. Hij is voorzitter van de sectie Genealogie en was hoofdbestuurslid bij het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Voor de Heemkundevereniging Nederweert was hij voorzitter van de Werkgroep Genealogie, die veel werk verzet heeft bij het digitaliseren van het kadastrale archief van Nederweert om in te brengen in AEZEL. Vanaf medio 2023 is Bert bestuurslid van de HVN.

Ook nieuwsgierig waar de naam Vreike vandaan komt? Dan graag tot ziens op dinsdag 22 oktober bij Eynderhoof, Milderspaat 1, Nederweert-Eind.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie