De recente beelden van de oorlog in Oekraïne en de foto’s die we hebben van de bevrijding in 1944 van Midden Limburg en onze Gemeente hebben veel gemeen: verwoesting, verdriet en ontbering. Anderzijds; Tachtig jaar bevrijding geeft ook alle aanleiding om in positieve zin stil te staan bij de betekenis van vrede en veiligheid.
Tachtig jaar bevrijding
De bevrijding van West-Europa in 1944 ging aanvankelijk voorspoedig van start. Bij de eerste grote aanval op Nederlands grondgebied, met de Operatie Market Garden, vond vrij kort daarna de bevrijding plaats van Weert en het gebied ten Westen van het kanaal in Nederweert op 22 en 23 september. Daarna werd door de geallieerden een gevechtspauze ingelast.
In oktober 1944 startten de Duitsers een groot tegenoffensief met desastreuze gevolgen voor de dorpen Ospel, Eind en Leveroy. Een hernieuwde aanval van de geallieerden leidde tussen 2 en 15 november tot de bevrijding van Ospel, Eind en Leveroy. Het oorlogsgevaar verminderde verder met het geslaagde offensief “Operatie Notenkraker” toen op 3 december 1944 bij Blerick de Duitsers werden teruggedreven naar de oostelijke zijde van de Maas.
De Heemkunde Vereniging Nederweert wil met een aantal activiteiten Tachtig jaar bevrijding in herinnering roepen en herdenken:
- Op donderdag 14 november, in Eynderhoof (Milderspaat 1, Nederweert-Eind) (om 20:00 uur) zal op een scherm een uitgebreide PowerPoint-presentatie gegeven worden met een beeld hoe immens de verwoestingen waren in onze streek. We maken gebruik van originele scans van foto’s uit de verzamelingen van het Erfgoedhuis Weert, Niek Hendrix en Wim Kessels. De presentatie zal worden toegelicht door ons bestuurslid Bert van Laer waarbij gebruik gemaakt zal worden van de informatie uit het boek “De donkere jaren van Nederweert ’40 – ’45” van Con van Nieuwenhoven.
- Op vrijdag 15 november, op meerdere plaatsen op Ospel (vanaf 14:00 uur) zullen enkele unieke tentoonstellingen en een herdenking plaatsvinden:
- De samenkomst start in Gemeenschapshuis Haazehoof (Aerthijsplein 3, Ospel) waar een drietal tentoonstellingen te zien zijn:
- De verzameling stalen helmen van Harrie Strijbosch. Harrie wil een overzicht geven van de aanloop naar en de strijd rondom Nederweert, wat uiteindelijk resulteerde in de bevrijding. Het begint met de start van operatie Market Garden op 17 september 1944, waarbij Nederweert op de route lag van de grondtroepen die de landingstroepen rondom Eindhoven, Nijmegen en Arnhem moesten ontzetten. Het eindigt met de bevrijding van de Nederweerter kerkdorpen op 16 november 1944. Dit overzicht wil Harrie geven d.m.v. het (min of meer in chronologische volgorde) tentoonstellen van werkelijk in die tijd gedragen helmen, zowel Duits als geallieerd, maar ook wat het Nederlands verzet zoal had.
- De verzameling Bekendmakingen, Pamfletten en Kranten van Wim Kessels is deels van zijn vader Harrie geweest. Wim heeft in de loop van de tijd de verzameling verder uitgebreid. Het betreft regionale, Engelse, Duitse en Amerikaanse kranten. Daarnaast zijn er uit de lucht verspreide vluchtschriften, pamfletten, landkaarten, waarschuwingen, bekendmakingen van de gemeente Nederweert en landelijke bekendmakingen, enz. Voor de tentoonstelling is hieruit een selectie gemaakt en deze is toegespitst op het najaar 1944.
- De routeborden “Oorlog en Bevrijding” van de Gemeente Nederweert (vervaardigd bij 75 Jaar Bevrijding in 2019). Deze routeborden vertellen in 9 stappen het indrukwekkende relaas van datgene wat de Nederweerter bevolking in het najaar van 1944 allemaal heeft meegemaakt.
- Vanuit de Haazehoof gaan we in kleine groepen naar het woonhuis (Onze Lieve Vrouwestraat 13) van Niek Hendrix waar in een groot bijgebouw een indrukwekkende tentoonstelling is opgebouwd met een uitgebreide “verzameling spullen” (memorabilia) die direct of indirect te maken hebben met de Tweede wereldoorlog en bevrijding van Ospel, Nederweert en Midden Limburg. Van Amerikaanse en Britse oorlogsveteranen kreeg Niek vele uitrustingsstukken, (niet bruikbare) wapens, medailles, brieven, foto’s, enz. waarmee in enkele decennia een indrukwekkende verzameling opgebouwd kon worden.
- Daarna gaan ze naar het Herdenkingsmonument op het kerkhof van de Parochiekerk Ospel waar Sjef Geuns uitleg geeft over de vele oorlogsslachtoffers die we hier gedenken.
Kortom, het bezoeken van deze activiteiten van de Heemkundevereniging is de moeite meer dan waard!
Bevrijdingsconcert
Zeer vermeldingswaard is ook het Bevrijdingsconcert van de Harmonieën St. Joseph Nederweert en Melodie der Peel Ospel op vrijdag 9 november. De verhalen en offers van toen mogen niet vergeten worden. Op deze avond wordt niet alleen prachtige muziek gespeeld, maar worden ook verhalen van toen gedeeld en aangevuld met origineel foto- en beeldmateriaal. Geniet niet alleen van de prachtige muziek, bekend van films als Saving Private Ryan, de optredens van solisten, maar ook van origineel foto- en beeldmateriaal uit de film ‘Aber die Kirche passiert nichts’ van Peter Crins en Peter Hermans. Op deze avond worden de verhalen verteld door Elke Nieskens en er zijn optredens van o.a. de harmonieën en slagwerkgroep, Blended en Aldenghoor Pipes & Drums. Om 19:00 uur openen de deuren van de Showroom Op ‘t Root, aan de Ketelaarsweg 16 te Ospel voor dit concert (de toegangskaarten zijn inmiddels uitverkocht).
Er zijn nog geen reacties geplaatst