Deze week staat volop in het teken van 80 jaar bevrijding. In september 1944 trokken de eerste geallieerde militairen via Strateris Nederweert binnen waarna de Duitsers zich terugtrokken achter de kanalen. Twee maanden lang was onder andere de Zuid-Willemsvaart frontlinie tussen de geallieerden en de Duitsers. Tientallen doden en gewonden onder burgers en militairen en grote verwoesting was het resultaat. Pas eind november 1944 was de hele gemeente bevrijd. Dat is 80 jaar geleden en daar staat de gemeente Nederweert de komende tijd samen bij stil met diverse activiteiten.
Bevrijding Nederweert
Gesprek met leerlingen
Op vrijdag 8 november om 12.00 uur is er een bijeenkomst in het gemeentehuis waarbij burgemeester Op de Laak en generaal b.d. Ton van Loon uit Nederweert in gesprek gaan met leerlingen van alle Nederweerter basisscholen over het thema Vrede Maken. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery in samenwerking met de gemeente. Het gesprek is via een livestream op de websites van gemeente Nederweert en Nederweert24 te volgen.
Herdenking
Op zaterdag 9 november is de herdenking op het Nederweert War Cemetary aan de Mgr. Kreijelmansstraat waar 363 gesneuvelde militairen begraven liggen. De herdenking begint om 15.00 uur en iedereen is vanaf 14.30 uur welkom. Dit jaar is Gouverneur Roemer hierbij aanwezig. Ook mogen ze de dochter van Henri Eric Harden weer verwelkomen in Nederweert.
Bevrijdingsconcert
Eveneens op zaterdag 9 november is er om 20.00 uur een Bevrijdingsconcert in Ospel. Dit concert, georganiseerd door de harmonieën Sint Joseph Nederweert en Melodie der Peel Ospel, nodigt bezoekers uit om via muziek en beeld de verhalen van de bevrijding te ervaren. Het concert is inmiddels uitverkocht.
Bezoek aan oorlogsmonumenten
Op vrijdag 15 november zullen burgemeester Birgit Op de Laak en de leden van het 4 mei-comité Nederweert de meeste in de gemeente gelegen oorlogsmonumenten bezoeken en bloemen leggen.
Foto-expositie in gemeentehuis
In de hal van het gemeentehuis is tijdens de openingsuren de foto-expositie 75 jaar Bevrijding Nederweert opnieuw te bekijken. De expositie is vijf jaar geleden door het toenmalige comité samengesteld over deze belangrijke periode in de geschiedenis van Nederweert. Ook is de originele vlag te bewonderen, die door de Nederweerter dakdekker Verkoelen op 5 mei 1945 als gevolg van een weddenschap op de Lambertustoren werd geplaatst. Deze boodschap staat op het label dat aan de vlag is bevestigd.
”Laten we samen stilstaan bij 80 jaar vrijheid en de belangrijke lessen die we hieruit kunnen blijven trekken.”
2 Reacties
De dame en heren van de gemeente die dit bericht hebben ingestuurd zou ik dit willen zeggen. Wat jammer dat jullie zo weinig waardering uitstralen voor kleine maar o zo belangrijke particuliere initiatieven zoals bijvoorbeeld de oorlogskroniek van A. Breukers in het weekblad en op deze nieuwssite. Fijn dat er zoveel aandacht is voor herdenken, dus gemeente, stel je waarderend op svp, ook voor dingen waar je zelf niet aan meewerkt. Dank voor de aandacht.
Geachte schrijver, u weet niet hoeveel pijn u doet met uw sneer. Een publiek artikel gebruiken om een speciaal onderwerp aan de kaak te stellen. Ook nog eens anoniem. Voor de mannen die de “ballen hadden” ons met eigen leven te verdedigen en te bevrijden schrijf ik dit hier. Het gaat niet om u, de heer Breukers, de gemeente of wie dan ook. De gemeente doet haar best om te herdenken, te gedenken. Iedereen zijn taak, al dan niet vrijwillig. U mag mij als vrijwlliger aanspreken, graag zelfs. De gemeente heeft democratische mogelijkheden om uw commentaar te geven en te onderbouwen. Niet over de rug van argeloze lezers.
U begrijpt hopelijk dat ik tot het bot beledigd ben.
Zoekt en u zult vinden: mijn naam is Paul Batenburg.