Skip to content

‘Als Afrika onder je huid zit, laat het je niet meer los’

4 december 2024 | 10:06

Stichting Help Afrika op de Been maakt zich op voor orthopedische missie in Tanzania

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan bij dokter Frank Rahusen. Na succesvolle missies in Burkina Faso reist de orthopedisch chirurg van SJG Weert in januari met een medisch team opnieuw af naar Afrika. Dit keer naar Tanzania. Samen gaan zij de orthopedische zorg hier vanaf de basis opbouwen en kansarme patiënten, voor wie deze zorg allesbehalve vanzelfsprekend is, weer op de been helpen. En daar is geld voor nodig. 

Hij ziet hem nog binnenkomen op de poli, kruipend op handen en voeten. Eloi, een jongeman van begin twintig. “Vanwege een aangeboren afwijking aan zijn been kon hij vrijwel niks, deze man kroop op zijn knieën over de akker. Wij hebben hem geopereerd. Dankzij een kunstbeen kon hij een langgekoesterde droom in de praktijk brengen. Eloi runt nu zijn eigen moto repair shop. Zijn glimlach zal ik nooit meer vergeten.

Teruggaan naar Burkina Faso was helaas geen optie voor het medisch team van de Stichting Help Afrika op de Been. Omdat het daar te onveilig is, zetten de orthopedisch chirurgen en anesthesisten hun missiewerk voort in Tanzania. Onder de bezielende leiding van orthopeed Caroll Tseng en met SJG Weert-collega John Broens als OK-assistent en planner reist Frank Rahusen op 18 januari af naar het Kibosho Hospital in Moshi. Daar, aan de voet van de Kilimanjaro, bekommert het team zich twee weken lang over patiënten die dringend orthopedische zorg nodig hebben. Mannen, vrouwen en (vooral) kinderen met bijvoorbeeld scheefgegroeide benen, loshangende botsplinters, verwaarloosde breuken, botinfecties of ongevalstrauma’s. 

Safe and simple
Frank: “In de operatiekamer in Afrika is KISS het motto, oftewel: Keep It Safe and Simple. Omdat de bestaande apparatuur niet aan de kwaliteitsnormen voldoet die we in Nederland gewend zijn, moeten we roeien met de riemen die we hebben. Er is namelijk geen plan B. De mensen die we in januari niet kunnen opereren, willen we bij een volgende missie helpen. Daarvoor is modern, orthopedisch gereedschap nodig. Waar we in Nederland bijvoorbeeld een bloedvaatje dichtbranden, moet het in Afrika met een touwtje worden dichtgeknoopt.

Ook is er geld nodig voor educatie. “We willen graag een digitale leeromgeving inrichten voor de ziekenhuismedewerkers in Tanzania. De chirurg, de verpleegkundigen en fysiotherapeuten moeten patiënten ook goed kunnen blijven helpen als wij er niet zijn. Met alleen een operatie schieten zij weinig op. Goede nazorg is enorm belangrijk. Als je een kunstbeen hebt gekregen, moet er ook iemand zijn die je helpt om te leren lopen.

In het hart geraakt
Zoals ieder mens heeft Frank Rahusen zijn dromen. In de toekomst zou hij Afrikaanse stagiaires graag persoonlijk de kneepjes van het orthopedische vak willen leren. “Verder zou het prachtig zijn als we meer specialisten naar Tanzania kunnen sturen, om ook andere operaties uit te voeren.

Afrika zit onder zijn huid en laat hem niet meer los. De eerste keer dat hij er was, in 2018, werd hij in zijn hart geraakt. “Na drie dagen barstte ik in tranen uit. De indrukken waren zo overweldigend dat alles eruit kwam. Ik ben ooit dokter geworden omdat ik mensen wil helpen. In Afrika kan ik patiënten met een relatief eenvoudige operatie weer hun leven teruggeven. Waardevoller kan werk niet zijn.

De orthopedisch chirurg uit Leende kijkt er naar uit om terug te gaan. Om weer de glimlach op de gezichten te zien. “Hier in Nederland worden patiënten nog wel eens ongeduldig als ze een half uur moeten wachten. Hoe anders is dat in Afrika. Het engelengeduld en vooral de dankbaarheid die de mensen daar tonen is met geen pen te beschrijven.”  

Om haar belangrijke missiewerk te kunnen doen, is de stichting Help Afrika op de Been afhankelijk van donaties. Ook jij kunt bijdragen aan een beter leven voor orthopedische patiënten in Tanzania. Ga naar www.helpafrikaopdebeen.nl en doneer!

Stichting HelpAfrikaOpDeBeen 
NL78 RABO 0334621976
o.v.v. missie Afrika Tanzania

Tekst: Bas Poell
Foto’s: Frank Rahusen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Burgernet-vermist-gezocht-1
Politie is opzoek naar
4 december 2024 | 20:50
Winterschool-2024-definitief
Begeleid door enthousiaste vakdocenten
4 december 2024 | 20:00
Dennis-bij-Jumping-Giants
Dennis basketbalt al sinds hij 7 jaar oud is
4 december 2024 | 19:00
Overlijdensbericht-Louwie-van-Eijk-1
Uitvaartbegeleiding van den Boom
4 december 2024 | 16:40

Advertentie