Skip to content

Officiële opening van Eynderhoof

12 april 2025 | 18:00

Hoewel het museum voor de bezoekers al vanaf zondag 30 maart geopend was is het een goed gebruik om op 1e paasdag het museumseizoen pas echt te openen met alle vrijwilligers. Op deze dag vindt ook de opening plaats van de prachtige nieuwe wisselexpositie “Schoolplaten, ken je ze nog?”

1e Paasdag begint traditiegetrouw met een woorddienst voor alle vrijwilligers, samen met de liturgische werkgroep Eind en de muzikale bijdrage van Schutterij St Lucie. Rond 11.15 zal voorzitter Jac Beerens na de aubade door St Lucie het museumseizoen op zijn bekende eigen manier officieel openen. De museumcommissie neemt de opening van de wisselexpositie voor haar rekening, gevolgd door een gezellig samenzijn met voor alle betrokkenen de koffie met vlaai. Om 13.00 uur gaan de poorten weer open voor het publiek.

Prachtige expositie van oude schoolplaten

In de tijd dat er nog geen Televisie of Internet was en mensen meestal niet ver op reis gingen, kon niemand zich een voorstelling maken van andere landen en culturen. Ook kinderen moesten het hebben van hun eigen fantasie en het verhaal van de schoolmeester. In de 19e eeuw rond 1860 – 1870 maakte de enthousiaste Utrechtse onderwijzer en illustrator Hendrik Jan van Lummel de eerste schoolplaten. Zij dienden het verhaal van de meester te versterken. 

De platen pasten in een nieuwe leermethode: “het aanschouwingsonderwijs”, met als doel de kinderen kennis te laten nemen van dingen rond hen heen, door afbeeldingen te laten zien en daarbij te vertellen. De platen werden een groot succes en steeds meer illustrators maakten schoolplaten die het toenmalig onderwijs in ons land versterkten. Je moet dan denken aan geschiedenisplaten, aardrijkskundige platen, Bijbelse platen, biologieplaten, instructie platen en lees en schrijfplaten. 

Pas met de komst van audiovisuele leermiddelen en schooltelevisie viel in de jaren vijftig het doek voor de schoolplaten. De onderwijzer heeft ze niet meer nodig voor zijn onderwijs en met alle moderne communicatiemiddelen kan tegenwoordig iedereen kennis nemen van de wereld ver weg. Meer dan vijftig jaar lang hebben kinderen op school leren lezen met het leesplankje 

AAP – NOOT –  MIES. Het leesplankje is voor het eerst gebruikt in 1910. De tekeningen zijn gemaakt door de bekende illustrator van Ot en Sien ( C. Jetses). Vroeger leerden kinderen eerst alleen letters, maar door op het plankje woorden en plaatjes te combineren konden ze woorden en klanken herkennen en sneller lezen. De schoolplaten werden ook als “schoolschilderij” gebruikt. Zij bleven soms jaren in een klas hangen.

De ontwerpers van de platen waren het daar overigens niet mee eens omdat de nieuwsgierigheid van de leerlingen niet vooraf geprikkeld werd. Veel platen zijn geruimd toen zij geen functie meer hadden en daarmee verschenen ze uiteindelijk in musea en vanaf 1e paasdag nu ook in Eynderhoof. Een geweldige wisselexpositie die tot de verbeelding spreekt voor zowel jong als ook oud.

Het openluchtmuseum is ook dit seizoen elke dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De woensdagen zijn gevuld met tal van kinder-doe-activiteiten (zie website) en op de zondagen is het museum geheel in bedrijf. Voor de entree hoef je een bezoek niet uit te stellen en wie vaker het museum wil bezoeken is een gezinskaart aanbevolen. Met een museumjaarkaart is je entree gratis.

Meer informatie over het leukste openluchtmuseum van het Zuiden, de activiteitenagenda en openingstijden kun je vinden op www.eynderhoof.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

Koningsspelen-OBS-De-Klimop-2
Het was een fantastische dag
17 april 2025 | 17:00
Het fietspad blijft dicht uit veiligheidsoverwegingen
Fietspad wegens veiligheidsoverwegingen dicht
17 april 2025 | 15:24
Overlijden-van-een-kind-1
Arléne Uitvaart
17 april 2025 | 15:00

Advertentie