Skip to content

Paardentram Graat Peeters uit Nederweert pronkstuk Grote Koetsentocht

Redactie
7 juni 2014 | 9:12

Advertentie

Historische-Koetsentocht-Wapenveld-2012_17418Zondag 15 juni rijden ruim dertig koetsen van Stramproy naar Weert. Een lint van antieke en hedendaagse koetsen. De koetsen trekken grotendeels over landwegen naar Weert, waar om circa 12.45 uur een defilé wordt gehouden voor het Jacob van Horne Museum op de Markt.

Grote Koetsentocht

De vereniging van het aangespannen paard ‘Het Vurige Span’ organiseert de grote koetsentocht in het kader van Weert 600 jaar stad. De koetsen verzamelen zich rond 10.00 uur op het Kerkplein in Stramproy. Een groep hoornblazers en de muziekkapel Klinkkloar ut Laar zorgen vanaf 9.45 tot circa 12.00 uur voor een muzikale sfeer. Tevens zal mgr Everhard de Jong, hulpbisschop van Roermond de paarden en koetsen zegenen. De Grote Koetsentocht is 10 km lang en rond 11.00 uur vertrekt de stoet richting Weert. Onder de koetsen bevinden zich: enkelspan, tweespan, driespan, vierspan, tandem en nog andere typen koetsen, antiek en modern. Niet alleen de koets, maar ook de koetsiers en de grooms (passagiers) zijn zoveel mogelijk in bijpassende kledij gekleed. De stoet wordt afgesloten met een huifkar.

Tussen 12.00 tot 13.00 uur arriveren de koetsen vanaf de Randweg over de Maaseikerweg, Maaspoort en Emmasingel naar de Hegstraat in Weert. Op de Hegstraat stellen de koetsen zich op voor het defilé op de Markt. Het defilé is voor het Jacob van Horne Museum en wordt opgeluisterd door dezelfde groep hoornblazers als in Stramproy. Het defilé van de koetsentocht Vervolgens trekt de stoet naar de Schuttershoeve in Altweerterheide voor een lunch en krijgen de deelnemers daar een vernieuwde menroute in Weert uitgereikt. Vanaf 14.30 uur kunt u de koetsen daar in alle rust te bekijken. Na de lunch vertrekken de koetsen naar Stramproy, waar de stoet bij Manege Oppe Stiene aan de Rietbroek 9 wordt ontbonden.

Een van de pronkstukken is de paardentram van Graat Peeters uit Nederweert, die door vijf Nederlandse trekpaarden wordt getrokken. Vanaf 11.00 uur vertrekt deze paardentram vanaf de Biesterbrug over de Emmasingel, Maaspoort, St. Paulusstraat richting hotel Golden Tulip. Daar stapt onder andere burgemeester Jos Heijmans en Geert Gabriëls, wethouder van onder andere sport en cultuur, in om met de paardentram naar het defilé op de Markt te rijden. Het defilé is onderdeel van het PlayIn’theMusic programma dat van 12.15 tot 16.00 uur op de Markt plaatsvindt. De hele route en meer informatie is te vinden op www.weert600jaarstad.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Activiteitenprogramma oktober De Pelen
Voor jong en oud van alles te beleven!
30 september 2024 | 20:00
Huis-van-Nicolaas-in-Weert-2019-is-weer-geopend-36
Komende vijf jaar in Franciscus Huis Weert
30 september 2024 | 17:18

Advertentie