Skip to content

PvdA: “Vermindering veestapel onvermijdelijk”

8 juni 2014 | 12:09

Logo-parijten-PvdAHet buitengebied van de gemeente Nederweert gaat het niet redden bij het huidige beleid. Dat is de mening van de PvdA afdeling Nederweert. De besluitvorming afgelopen dinsdag in de gemeenteraad inzake de uitbreiding van een veehouderij met 190 koeien aan de Bloemerstraat nr. 17 is daar een voorbeeld van.

Een meerderheid van de raad besloot in te stemmen met het toevoegen van een nieuw, 2,7 ha groot, agrarisch bouwblok aan het nog kersverse bestemmingsplan Buitengebied om uitbreiding van een veehouderij met 190 koeien mogelijk te maken. De belangrijkste motivatie van zowel CDA als VVD is dat het een excellent ondernemer betreft, ofwel een veehouder die goed economisch en duurzaam bezig is. Het CDA betoogde zelfs dat deze uitbreiding van de veestapel in totaal gaat leiden tot minder uitstoot van fijnstof, ammoniak en geur.

De PvdA benadrukte dat elke verdere toename van vee in de gemeente Nederweert zal leiden tot meer uitstoot van stoffen die de gezondheid van mens en natuur schade berokkenen. De PvdA staat daarin niet alleen. Zo schreef de vooraanstaande oud-bestuurder en oud-politicus Herman Wijffels deze week nog in het agrarisch vakblad “de Boerderij” dat bij de huidige wijze van werken de Nederlandse veestapel met 130 miljoen dieren te groot is voor het Nederlandse territoir.

Veestapel voor Nederland te groot

Typerend is ook dat de “landbouw”minister Sharon Dijksma haar beleid om de stikstofuitstoot noodzakelijk te verminderen nog steeds niet kan afronden. In 130 van de 165 belangrijkste natuurgebieden is de kritische waarde van de stikstofdepositie al overschreden. Dat betekent dat de natuur daar nu al werkelijk schade ondervindt. De enige remedie is: vermindering van de veestapel. Door veestallen op moderne milieuvriendelijke wijze te bouwen verwacht de minister dat er over 5 jaar voldoende extra milieuruimte ontstaat om de landbouw kwalitatief op peil te houden. Dat betekent niet automatisch dat er ook meer vee bij kan. Maar het gebeurt intussen wél. Vooruitlopend op april 2015, wanneer de boeren weer onbeperkt melk mogen produceren zonder daarvoor beboet te worden vanuit Brussel, is in Nederland de melkveestapel dit jaar al met 5 % toegenomen. Uitgerekend is dat dit nog kan oplopen tot 20 % meer melkvee.  En de gemeente Nederweert werkt daar uitgebreid aan mee door opnieuw 190 koeien toe te laten voegen, waar het onlangs zorgvuldig afgewogen nieuwe bestemmingsplan daar geen ruimte voor biedt. Bovendien blijkt uit de raadsstukken dat hier sprake is van fase 1. Onbekend is nog wat de volgende stap zal zijn.

Frappant is dat in diezelfde raadsvergadering ingestemd werd met een gemeentelijke zienswijze aan de Provincie inzake het Provinciaal Omgevingsplan. Daarin wijst de gemeente Nederweert zelf op de risico’s van de huidige grootschalige uitstoot van fijnstof en stikstof in de vorm van ammoniak, met name afkomstig van melkveehouderijen.

Het belang van één individuele “excellente” ondernemer is dus kennelijk nog steeds groter dan dat van 17.000 inwoners. De PvdA zal zich tegen dit soort ontwikkelingen blijven verzetten. In het belang van de leefomgeving van de inwoners van de gemeente Nederweert.

Advertentie

1 Reactie

  1. Inderdaad. Nederweert wordt een echt “strontdorp”. De boeren zijn bij voorbaat belangrijker dan alle andere inwoners, de flora en fauna bij elkaar…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie