Skip to content

Arm en voetbal

Redactie
14 juni 2014 | 10:00

Advertentie

Ruben-Weekers-groot-OranjeHet feestgedruis is losgebarsten. Hét grote toernooi waar alle sportliefhebbers reikhalzend naar uitkeken is daar. In volle glorie openden Braziliaanse danseressen en popartiesten het WK voetbal 2014. In een gloednieuw stadion werd pracht noch praal achterwege gelaten in vooruitzicht op de eerste aftrap. In een overvol stadion begon het Braziliaans nationaal elftal aan zijn eerste wedstrijd tegen Kroatië. Tijdens deze wedstrijd vierde tout Brazilië feest bij de goals van de Seleção. De verschillende maatschappelijke klasses deden dat weliswaar op geheel eigen wijze.

Een exemplarisch moment was er bij de penalty van Braziliaanse vedette Neymar. In aanloop naar de bal draaide Neymar swingend om de bal heen om daarna nog een keer kort te stoppen voordat hij de bal rakelings langs de Kroatische doelman schoot. Op het moment dat de gekleurde WK-bal  het net raakte, ontploften de tribunes. Schreeuwend, gillend en toeterend vierden de juichende supporters de goal, op datzelfde moment valt er vanuit het stadion vuurwerk te zien. Vuurwerk dat ontstoken wordt vanuit de nabij gelegen favela’s. In het stadion is hoorbaar dat er niet alleen in het stadion gejuicht wordt. Ook in de favela’s is de goal op een kleine zwart-wit televisie te zien geweest. 
De armoedige feestvierders  houden dan ook niet minder van voetbal, ze ervaren net zo veel spanning wanneer hun geëerde Goddelijke Kanaries spelen, ware het niet dat zij tot aan hun enkels in de stront staan door het gebrek aan riool in de sloppenwijken.

Het wereldkampioenschap voetbal is naast een prachtig toernooi een ontzettende dure als zowel lucratieve business. Een unieke kans om het imago van een land op te vijzelen met alle toekomstige toeristische inkomsten van dien. Daarnaast kost de organisatie van ’s werelds grootste sportevenement een grove 8 miljard euro. Geld waar verschillende Brazilianen hun leven lang al op wachten. Geld dat uiterst bruikbaar zou zijn voor het gebrek aan onderwijs. Geld wat de financiële klasses op de lange duur zou kunnen laten verdwijnen.

Door dit enorme verschil staat menig prominent spreker dan ook op voor protest. Onder andere Romario, een begenadigd voetballiefhebber, spreekt zijn onvrede uit over de misplaatste prioriteiten van de regering. Ver voor het begin van het WK demonstreerde hij fel tegen de organisatie van het luxueuze toernooi in zijn land. Volgens hem is het ondenkbaar dat zo’n duur toernooi in zijn land wordt georganiseerd terwijl de helft van de bevolking geen schoon drinkwater heeft. Desalniettemin besloot de oud-PSV’er zijn protesten te bedaren en sprak de wijze woorden: ‘’Het is nu begonnen en daar is niks meer aan te doen, laten we er dan ook het beste van maken.’’

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie