Skip to content

Nieuwe CT-scanner voor SJG Weert

Redactie
25 juni 2014 | 15:44

Advertentie

CT scannerDeze week wordt de nieuwe CT-scanner in gebruik genomen bij SJG Weert. Een scanner met een heel arsenaal aan nieuwe mogelijkheden voor patiënten in de regio Weert. Vooral een scanner met een

Nieuwe CT-scanner

Een CT-scanner maakt foto’s van dwarsdoorsneden van het lichaam door middel van röntgenstralen. Hierdoor kan een specialist ‘plakjes’ van het lichaam zien. Als de beelden achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een driedimensionaal beeld die de specialist gebruikt om een diagnose te stellen. Marjon Aendekerk, manager Medische Beeldvorming bij SJG Weert, vertelt wat er zo bijzonder is aan de nieuwe scanner: “Het allerbelangrijkste is dat de beeldkwaliteit enorm veel beter is. Daardoor zijn er veel meer details zichtbaar op de scans en hebben specialisten meer mogelijkheden om een nauwkeurige diagnose te stellen.”

Veiligheid en nauwkeurigheid
Wat betreft veiligheid en gemak voor de patiënt behoort de CT-scanner ook tot de beste van Nederland. Zo is de stralingsdosis aanmerkelijk laag en worden de beelden met een hogere snelheid gemaakt. Dat laatste zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld ook opnames gemaakt kunnen worden van bewegende onderdelen van het lichaam, zoals het hart.

Virtueel darmonderzoek
Helemaal nieuw is de virtuele colonscopie die de nieuwe scanner kan uitvoeren. Dit is een onderzoek van de dikke darm. Dat betekent dat in sommige gevallen de darmen onderzocht kunnen worden door middel van een CT-scan en is een inwendig onderzoek niet meer nodig. Wel zo prettig voor de patiënt. Marjon Aendekerk: “Dit – voor SJG Weert – nieuwe onderzoek kan naar verwachting eind 2014 in Weert uitgevoerd. Dat geldt ook voor het hartonderzoek met de nieuwe CT. Alle onderzoeken die we al eerder binnen SJG Weert kenden kunnen vanaf deze week gedaan worden met de nieuwe scanner.”

Om de overgang van de oude naar de nieuwe scanner zo goed mogelijk te laten verlopen worden beide apparaten tijdelijk allebei gebruikt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie