Skip to content

Buitencentrum De Pelen krijgt Belevingstuin

Glendi
27 juni 2014 | 10:32

Advertentie

Belevingstuin De PelenVeel bezoekers van De Groote Peel lopen voor of na een wandeling even door de kruiden- en vlindertuin bij de Peelboerderij. De tuin is destijds aangelegd met een educatief doel en voorzien van o.a. braillebordjes en geribbelde tegels voor mensen met een beperking. Deze voorzieningen voldeden niet meer aan de normen van deze tijd. Bovendien was de tuin aan een opfrisbeurt toe.

Zien, voelen, ruiken en luisteren

Geïnspireerd door een bezoek van de Visitatiecommissie Groen & Handicap werd besloten om de tuin nieuw leven in te blazen. Vrijwilligers van De Pelen zijn enthousiast aan de slag gegaan met het maken van het ontwerp en Staatsbosbeheer is op zoek gegaan naar sponsors voor de materialen. Met resultaat! Een paar werken geleden kon eindelijk de schop in de grond.

De tuin wordt zo ingericht dat ook mensen met een visuele beperking optimaal kunnen genieten. De planten en objecten in de tuin zijn mooi om te zien, maar prikkelen ook andere zintuigen. Hierdoor kunnen ook blinden of slechtzienden de natuur beleven. Alle zintuigen komen aan bod. Je hoort de ruisende grassen, het stromen van water en kunt zelf muziek maken op een grote xylofoon. In verhoogde plantenbakken staan kruiden met verschillende structuren en geuren zodat ook mensen in een rolstoel de planten kunnen voelen en ruiken. Rondom de boerderij worden struiken en fruitboompjes geplant waarvan je heerlijk kunt smullen. Natuurlijk komt de tuin vol te staan met planten die vlinders en andere insecten aantrekken.

Inmiddels zijn hout voor de plantenbakken, klinkers voor de paadjes en diverse andere benodigde materialen geleverd door Bloem Civieltechniek uit Panheel, Palmen Infra uit Weert, Caris RTH en de Gemeente Nederweert. De komende maanden kunnen de vrijwilligers dus verder met de aanleg en wordt de basis van de tuin gelegd. De tuin kan groeien naarmate er meer middelen en materialen beschikbaar komen.

Op het wensenlijstje staan o.a. kruiden, fruitbomen- en struiken, zitbanken, braillebordjes, en muziek-, water- en windobjecten. Elke bijdrage, groot of klein, is welkom! Sponsoring kan in de vorm van een financiële bijdrage maar ook door de levering van materialen. Voor meer informatie over sponsoring van dit project kun je contact opnemen met Marijke Vaes-Schroën: 06 – 29 56 42 29 of per mail m.vaes@staatsbosbeheer.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie