Skip to content

Stichting LBN gaat fijnstof meten met iPhone

Redactie
8 juli 2014 | 20:49

Advertentie

metingen met iphoneStichting Leefbaar Buitengebied Nederweert gaat meedoen aan een experiment om met behulp van een iPhone en een speciaal opzetstukje eenvoudig de fijn stof vervuiling in de lucht te meten. Deze meetmethode stelt iedereen in staat om eenvoudig in zijn of haar buurt fijn stof vervuiling te meten en de meetresultaten via een speciale app door te sturen naar een landelijke database. Dit initiatief wordt momenteel ondersteund door het Longfonds.

Een van de negatieve neveneffecten van intensieve veehouderij is dat kippen en varkens een grote hoeveelheid fijn stof produceren. De veehouderij veroorzaakt op deze manier ongeveer 23% van de emissie van fijn stof in Nederland. Deze stof komt, doordat de deeltjes erg klein zijn, onderin de luchtwegen terecht en kan bij mens en dier aandoeningen aan hart en luchtwegen veroorzaken. Dit soms met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Stichting LBN heeft besloten om mee te doen aan dit initiatief. Ze zijn gestart met het doen van metingen op een 20-tal locaties in de gemeente Nederweert, met name op locaties met een veel te hoge fijn stof uitstoot volgens het Arcadis rapport, opgesteld in opdracht van de gemeente. Ze blijven deze metingen herhalen om zo een goede indicatie te krijgen van de fijn stof vervuiling op die locaties. Uiteraard is dit slechts een begin. Na het succes van de eerdere landelijke meetdag, zal iSPEX binnenkort in de media weer een landelijke meetdag aankondigen. LBN nodigt iedereen uit om mee te doen om samen de fijn stof vervuiling in Nederweert in kaart te brengen.

Meer informatie over iSPEX kunt u vinden op: www.ispex.nl of via de Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert: info@leefbaarbuitengebiednederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie