De gemeente Nederweert wil inwoners met een chronische ziekte of beperking die hogere zorgkosten moeilijk kunnen betalen tegemoetkomen. In juni 2014 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het vervallen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatieregeling eigen risico (Cer). Deze regelingen vervallen met terugwerkende kracht per 1 januari 2014.
Waarom?
De reden van het vervallen van de landelijke regelingen was dat het geld te vaak terecht kwam bij mensen die eigenlijk geen meerkosten voor zorg hadden. En juist niet bij diegenen die deze kosten wel hadden. Daarnaast wil het kabinet bezuinigen.
Op maat
De middelen die vrijkomen door het afschaffen van de regelingen worden nu met minder budget overgeheveld naar de gemeente. Hiermee kunnen ze op maat voorzieningen bieden voor zelfredzaamheid en participatie of directe inkomenssteun bieden via de individuele bijzondere bijstand.
Aandacht voor persoonlijke situatie
Bij het uitwerken van het aanvullend beleid wil de gemeente aansluiten bij de behoeften van burgers die een chronische ziekte of beperking hebben. Ze willen dus maatwerk leveren door de individuele situatie in kaart te brengen. Zij kunnen eigen keuzes maken (bijvoorbeeld door het afsluiten van een aanvullende polis bij de ziektekostenverzekeraar), eigen verantwoordelijkheid nemen en daarmee zelf de regie over hun leven behouden.
In het najaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over een gemeentelijke regeling voor mensen met hogere zorgkosten.
Er zijn nog geen reacties geplaatst