Skip to content

Natuurherstel in Nederweert, een tussenbalans

Redactie
27 september 2014 | 9:39

Advertentie

grauwe-klauwier vogelOp woensdag 1 oktober 2014 organiseert Vogelwerkgroep Nederweert een informatieve avond over 20 jaar natuurherstel in Nederweert. In een kleurrijke presentatie wordt ingegaan op de betekenis van natuurherstel voor onze broedvogels. De nadruk zal liggen op enkele natuurgebieden, maar ook wordt ingegaan op de ontwikkeling in stedelijke gebieden en in cultuurland. Iedereen is welkom op deze interessante presentatie.

Natuurherstel in Nederweert

In Nederweert is in de jaren negentig een begin gemaakt met omvangrijk natuurherstel. Vennen werden in ere hersteld, natuurgebieden werden vergroot en er kwamen beheerplannen om de natuurwaarden in die gebieden in stand te houden en te verbeteren. Het natuurherstel viel samen met het begin van jaarlijkse broedvogeltellingen door de Vogelwerkgroep Nederweert. Hierdoor is een uniek overzicht verkregen.

Door de jaarlijkse tellingen is de aantalontwikkeling van meer dan 85 zeldzame en schaarse broedvogels bekend. Uit het onderzoek blijkt dat natuurherstel bij een aantal soorten voor een flinke impuls heeft gezorgd. Zo is in Nederweert weer een florerende populatie van de Dodaars aanwezig. Deze typische broedvogel van heidevennen was zonder venherstel vrijwel zeker verdwenen. Ook broeden weer zeldzame soorten als de Nachtzwaluw, Grauwe Klauwier en het Visdiefje, vogels die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw uit Nederweert verdwenen.

De bijeenkomst wordt gehouden in zaal Centraal , Kerkstraat 59 te Nederweert . Aanvang: 20.00 uur. De entree is gratis.

Advertentie

1 Reactie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie