Skip to content

Studiekeuze bewust kiezen belangrijker dan ooit

Glendi
3 oktober 2014 | 17:13

Advertentie

LoopbaanadviesIn het hoger onderwijs gaat het mes in de basisbeurs, waardoor het belangrijker dan ooit wordt om goed na te denken over je studiekeuze. Een foute keuze kan in de toekomst leiden tot hoge kosten.

Neem zelf je verantwoordelijkheid

De studiekezecheck die het afgelopen schooljaar is ingevoerd, heeft niet het gewenste effect gehad. Aan de ene kant verwondert mij dat niet. De focus was om uitval te voorkomen, indirect een link naar het besparen van kosten.  Misschien was het beter geweest om dit geld te investeren in het begeleiden van jongeren bij het maken van hun studiekeuze, met de focus op “wat past bij jou?” Het verschil is dat de focus dan ligt bij de leerling en niet bij het besparen van kosten voor de overheid.

Het maken van een studiekeuze heeft tijd nodig. het is een proces. Start op tijd, zodat je je op je gemak kan oriënteren.  Leg niet meteen de focus op opleidingen, begin bij het begin. “Wie ben ik” is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Je weet pas wat bij je past, als je jezelf kent.

Het valt op dat veel jongeren direct kiezen voor een studie en zich daarop focussen. Kijk eerst eens wat er allemaal te koop is in de wereld van opleidingen, alvorens direct de diepte in te gaan. En streep een opleiding pas van je lijstje als je de inhoud bekeken hebt.

 “Alvorens de “DELETE” knop in te drukken, moet je wel weten wat je definitief verwijdert“.

In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Dit kan zijn door ontslag, stress en burn-out, maar ook op het moment dat je twijfelt over je huidige baan. Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Door het grote aanbod aan opleidingen, zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is wat extra hulp een goede investering in de toekomst. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Meer weten over het werk van een loopbaanadviseur? Kijk dan op de website van Angelique Caris. Opzoek naar werk? Kijk op de vacature-pagina van Nederweert24.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie