Skip to content

Berlijnse Tobias en Anjali op vakantie bij Nelly en Helmut Koch uit Ospel (Foto’s)

21 oktober 2014 | 12:51

Berlijnse Tobias en Anjali op vakantie in Nederweert OspelHerfstvakantie! De Berlijnse Tobias (15) en Anjali (8) boffen: samen met hun moeder genieten ze twee weken lang van vakantie bij hun Ospelse vakantiegezin, familie Koch. Tobias was 7 toen hij 8 jaar geleden voor het eerst, samen met zijn broer, op vakantie mocht komen in Nederweert: een jongetje uit de grote stad, die de zin van school en leren niet inzag en het heel hard nodig had om eens gewoon kind te kunnen zijn, om even “eruit te zijn”: lekker buiten spelen, op regelmatige tijden een gezonde maaltijd, samen eten met de rest van het gezin, een spelletje doen, de aandacht krijgen die onze kinderen zo gewoon vinden…

Vakantie bij Nelly en Helmut Koch

De vakantie bij Nelly en Helmut Koch die op een boerderij met veel dieren en veel ruimte wonen, beviel zo goed dat Tobias en zijn broer zomer na zomer terug mochten komen. Toen zijn broer 12 werd en andere interesses kreeg, mocht zusje Angali, toen 5 jaar, meekomen naar Nederland.

Ook afgelopen zomer waren de twee weer van de partij op de Ospelse boerderij, samen met nog twee andere kinderen uit Berlijn. Door de jaren heen is er een goede band ontstaan tussen het vakantiegezin en de moeder van de kinderen. Nelly Koch vertelt dat er regelmatig contact is met het gezin in Berlijn en dat ze de moeder vaak bijstaat met raad en een luisterend oor, want het leven is niet altijd gemakkelijk ginds. En Tobias, inmiddels een echte puber, heeft daar veel aan gehad: hij doet zijn best op school, want hij wil iets bereiken in het leven. Die instelling heeft hij te danken aan zijn vakantieouders, Nelly (47) en Helmut (57).

Nelly vertelt: “Gastouder zijn is voor ons rechtstreeks voor een of meerdere kinderen iets betekenen, deze kinderen een vakantie geven die ze nodig hebben. Wij zijn nu acht jaar vakantiegezin voor kinderen uit Berlijn, Tobias, zijn broer en zusje, maar ook twee andere kinderen. Met de meeste kinderen ging het heel goed, ook onder elkaar, want dat moet ook klikken. De kinderen zijn hier lekker met de dieren bezig, en ze maken veel plezier op de trampoline of in het zwembad, of we gaan fietsen. Ze krijgen hier aandacht en mogen even kind zijn, dat kan thuis niet altijd en ze moeten soms te snel volwassen zijn. Zelf genieten we ook elke dag van de kinderen om ons heen. We hebben nooit spijt gehad dat we vakantiegezin zijn geworden.

En nu is het herfstvakantie… als vervolg op de mooie zomers zijn Tobias en Anjali, voor het eerst samen met hun moeder, Petra, op eigen gelegenheid in Ospel. We gaan langs op deze eerste dag van hun vakantie: de zon schijnt, en in het weiland en op het erf, goudgekleurd door de herfstbladeren, zien we puur geluk: een blozende Anjali op een pony, het is al haar tweede rit vandaag, vertelt ze, en of we ook de kleine wit-bruine pony hebben gezien? Wacht… daar gaat ze ook wel even mee op de foto! Ondertussen maakt haar broer stoere salto’s op de trampoline, terwijl hij in de gaten houdt of daar wel foto’s van worden gemaakt, want hoewel hij het niet laat zien, geniet hij ook van onze aandacht.

En moeder Petra? Zij staat stilletjes te genieten op een afstandje. “Wat hebben ze veel ruimte hier,” zegt ze, en ze straalt. Ze vertelt: “In 2006 heb ik voor mijn kinderen de reis naar Nederland aangevraagd, omdat ik zelf geen vakantie kan betalen en ik toch wilde dat mijn kinderen ook eens op vakantie konden gaan ook al kon ik zelf niet mee. Ze zijn zo even uit de dagelijkse sleur en ze voelen zich echt thuis bij hun vakantieouders. Ze gaan elk jaar weer graag naar Nelly en Helmut. En ik voel me ook goed, omdat ik weet dat ze in een gezellig gezin zijn. Ze komen altijd lekker uitgerust en vol verhalen terug. En dan begint het wachten weer op de volgende zomer, want ze kijken er echt naar uit om elkaar weer te zien”.

Tobias en Anjali komen op vakantie via de landelijke organisatie Europa Kinderhulp. Europa Kinderhulp organiseert al meer dan 50 jaar vakanties voor kwetsbare, kansarme kinderen. In Limburg komen elke zomer kinderen uit Frankrijk, Duitsland en Rotterdam op vakantie. Ze verblijven twee tot twee en een halve week bij vakantiegezinnen. In Nederweert en omgeving zijn onder andere Ellie Lormans en Nelly Koch contactpersoon voor de vakantiegezinnen.

Wil je ook vakantiegezin worden?

Meer info over Europa Kinderhulp of ook vakantiegezin worden? Kijk op www.europakinderhulp.nl of bel Ellie (0495-626704) of Nelly (0495-626442).

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie