Skip to content

Gooi geen (frituur)vet door gootsteen

Redactie
3 december 2014 | 11:27

Advertentie

FrituurvetLimburgse waterschappen en gemeenten roepen inwoners op om overtollig (frituur)vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar weg te brengen naar een inzamelpunt. Net als plastic, glas en oud papier. In Nederweert staat zo’n kliko bij de Jan Linders op het Lambertushof.

Gooi geen (frituur)vet door gootsteen

Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in het riool opleveren. Limburg heeft 120 inzamelpunten voor gebruikt (frituur)vet. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container voor gebruikt vet. Op www.vetrecyclehet.nl kunnen je je postcode intikken en uitzoeken waar voor jou het dichtstbijzijnde inzamelpunt is.

De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kilo thuis verbruikt en 2,6 kilo in de horeca. In de horeca wordt op dit moment al zo’n 95% ingezameld, via consumenten nog maar zo’n 20%. Landelijk zijn er tussen de 150.000 en 300.000 verstoppingen per jaar. De schade door gebruikt frituurvet bedraagt jaarlijks voor 15 en 25 miljoen.  De reiniging van een liter oliebollenvet kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van het vet  in de winkel. Het vet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Door gebruikt vet in te leveren bij een inzamelpunt hoeven er minder kosten te worden gemaakt, hier heeft iedereen baat bij.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie