Skip to content

De bijzondere vlinderwereld van Nederweert

13 januari 2015 | 9:12

Parende heideblauwtjesOp dinsdag 27 januari organiseert de Vlinderwerkgroep Nederweert in de zorgboerderij Bosserhof een informatieavond over vlinders in de Gemeente Nederweert. Je maakt kennis met de resultaten van de vele activiteiten voor het behoud en ontwikkeling van (unieke) vlinderpopulaties in de gemeente. De vlinderwerkgroep en de zgn. vuttersgroep laten de bijzonder goede resultaten zien van hun jarenlange inzet voor de vlinders. Ben je een vlinderliefhebber, wil je meer weten over deze diertjes of wil je een bijdrage leveren aan het in kaart brengen van de vlinderstand in Nederweert? Kom dan kennismaken met de vlinders en haar liefhebbers in de gemeente.

Vlinderwereld van Nederweert

Vlinders zijn fascinerend, mooi en rustgevend. Het zien van een mooie vlinder in de natuur geeft vele mensen een speciaal gevoel. “Met de informatieavond willen we als het ware vlinders in de buik van anderen oproepen om samen de vlinderstand verder in kaart te brengen en om initiatieven op te zetten om van Nederweert de meest vlinder minnende gemeente van Nederland te maken”, aldus een enthousiaste Lei Reemers, initiatiefnemer van de informatieavond.

Al ruim twintig jaar verzamelt een enthousiaste groep vrijwilligers informatie over vlinders in de gemeente Nederweert. Dit heeft gezorgd voor een unieke verzameling gegevens. De groep wil deze kennis en ook de passie voor vlinders graag delen. De waarnemingen van de groep zijn zorgvuldig gedocumenteerd. Daardoor is een goed beeld ontstaan van de vlinderstand in delen van de gemeente Nederweert. Vooral als het gaat om het Weerterbos, Sarsven, de Banen, de Zoom en de Groote Peel kan de Vlinderwerkgroep een uitstekend beeld van de vlinderstand presenteren.

De zgn. vuttersgroep houdt zich in de herfst en winter bezig met het onderhoud en de uitbreiding van leefgebieden voor vlinders in de gemeente Nederweert. Door de samenwerking tussen de twee groepen zijn de resultaten van de jarenlange inzet overduidelijk, zeldzame soorten hebben zich sterk uitgebreid of zijn behouden. 
Dankzij de waarnemingen van de vrijwilligers weten we bijvoorbeeld dat er in Nederweert een aantal zeldzame vlindersoorten voorkomen, waaronder de Kleine IJsvogelvlinder, de Grote Weerschijnvlinder en het Spiegeldikkopje. Een aantal vlindersoorten staat op een rode lijst en genieten extra bescherming.

Wij hopen belangstellenden in grote getale te mogen verwelkomen.
 De avond begint om 19:30 uur bij Zorgboerderij Bosserhof, Bosserstraat 23 te Nederweert.

Voor meer informatie: Lei Reemers leireemers@gmail.com tel: 0495-626362

Tekst bij foto:
Parende heideblauwtjes in de Groote Peel

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00

Advertentie