Skip to content

“Belang van waterschap sterk onderschat” Stem Ad van Iersel

Redactie
26 februari 2015 | 14:07

Advertentie

Banner Ad van Iersel (750x200) V2

Burger kan op 18 maart sterke invloed uitoefenen op het Nederweertse waterschapsbeheer.

De opkomst bij de waterschapsverkiezingen lag bij de vorige verkiezingen ruim 25% lager dan bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dit terwijl het waterschap de komende jaren steeds belangrijker wordt.

Grote impact klimaatsverandering
Dat stelt Ad van Iersel, fractievoorzitter voor de landbouw in het waterschap Peel en Maasvallei. Volgens Van Iersel gaan extreem natte zomers als die van 2014 vaker voorkomen. “Klimaatsverandering gaat een grote impact hebben op de land- en tuinbouw. Als we hier als waterschap niet op reageren zal dat effect hebben op iedereen in de omgeving. Uiteindelijk moeten wij zorgen dat iedereen droge voeten heeft.”

Ad van Iersel heeft binnen de agrarische sector naam gemaakt met het uitvinden van het zogenaamde ‘t’. Dit is een nieuw drainagesysteem in Nederland dat zo’n tien jaar geleden in Nederland werd geïntroduceerd en inmiddels geldt als gemeengoed. Zo heeft hij zich gestaag opgewerkt binnen waterschap Peel en Maasvallei tot lijst 1 plaats 1 voor de komende waterschapsverkiezingen op 18 maart.

Efficiëntere inning belasting
Bij het garanderen van droge voeten houdt het waterschap rekening met de portemonnee van de burger. De gemeente en het waterschap werken samen om de inning van belasting efficiënter te regelen. Zo wordt de zuiveringsheffing in 2015 al gauw ruim 5 euro minder voor een gezin van 2 personen. Dat bespaart de gemeente 50.000 euro per jaar. “Dat is natuurlijk gunstig voor zowel de burger als de gemeente.

Bouwen met natuur
De innovatieve Van Iersel heeft meer plannen. “Het waterschap heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan allerlei kunstmatige vormen van waterbeheer. Dat kan beter, goedkoper en mooier.” Hiermee doelt hij op het principe ‘Building with Nature’. Van Iersel was de eerste die op het idee kwam om het waterpeil te sturen door boomstammetjes in de beken te leggen. Zo houd je water vast bij droogte, terwijl water eenvoudig over de stammetjes heen stroomt bij een wateroverschot. “Er liggen zo veel kansen voor de natuur in de natuur zelf. Door de natuur een beetje te sturen zorg je voor een beter, mooier, maar bovenal goedkoper waterbeheer.

Sneller reageren op extremiteiten
Bovendien wil Van Iersel in de toekomst sneller kunnen reageren op extremiteiten. “Ik wil een centraal systeem waarbij wij als waterschap via een app snel kunnen zien waar de beken dreigen over te stromen. Vervolgens kunnen wij hier adequaat op reageren.”

De meesten kennen hem van het ‘Pijpje van Van Iersel‘, de naam waaronder een jaar of tien geleden een nieuw drainagesysteem in Nederland werd geïntroduceerd. Inmiddels is de samengestelde drainage gemeengoed. Ad van Iersel, fractievoorzitter voor de landbouw in het waterschap Peel en Maasvallei.

18 maart vinden de waterschapsverkiezingen plaats, tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen.

VIDEO:

http://youtu.be/0DzSIzS0WfI

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie