Skip to content

PvdA vraagt aandacht voor gezond buitengebied

Redactie
16 april 2015 | 18:27

Advertentie

pvda-logoDe PvdA afdeling Nederweert wees al eerder op een meer toekomstgericht denken in de landbouw vanuit het oogpunt van natuur en volksgezondheid. Onlangs stelde de PvdA in de raadsvergadering dat er gewoon teveel productiedieren worden gehouden in de gemeente. Met name in de extreme schaalvergroting in de veehouderij schuilen grote gezondheidsrisico’s.

PvdA vraagt aandacht voor gezond buitengebied

Recente onderzoeken vanuit de Overheid beginnen dit nu ook te bevestigen. Burgers in de buurt van intensieve veehouderijen hebben door het fijnstof aanzienlijk meer last van de luchtwegen. Daarnaast hebben deze burgers ook meer gezondheidsklachten door stank, variërend van fysieke klachten tot stress-gerelateerde problemen. Daarnaast blijven uiteraard de gevaren van Q-koorts en muterende kippen-, en varkensvirussen nadrukkelijk in beeld. De PvdA-afdeling wil van deze risico’s af !

Maar ook akkerbouwbedrijven dragen steeds meer bij aan gezondheidsrisico’s. Op 31 maart organiseerde de gemeente een bijeenkomst voor omwonenden van een spoelerij waar met name leliebollen worden gewassen. De Voedsel- en Waren Autoriteit raadde hen aan geen eigen grondwater meer te benutten voor moestuin of kinderzwembad, vanwege de hoge concentraties aan giftige stoffen. Deze zijn het gevolg van het veelvuldig spuiten van de lelies in het veld, tot wel meer dan 50 keer per jaar !!

Als het huidige landbouwbeleid zich voortzet, inclusief schaalvergroting, dan komt de volksgezondheid in volle breedte echt in gevaar, zo meent de PvdA afdeling Nederweert. Uiteraard probeert de staatssecretaris van de PvdA hierin enigszins bij te sturen, zoals door het verbieden medio 2014 van het gif Metam-natrium in de bollenteelt. Door een amendement van het CDA blijft dit middel echter alsnog, onder strengere regels, toegestaan. Een andere poging was het gebruik per 1 januari 2015 van rattengif ter voorkoming van knaagdierenvraat aan pas ingezaaide gewassen niet meer toe te staan. Ook hiervoor zijn weer uitzonderingen toegestaan. In de praktijk komt het er gewoon op neer dat nog steeds direct na het zaaien veel rattengif onder de bekende dakpannen wordt gestrooid. Bekend is dat dit indirect leidt tot massale sterfte onder kerkuilen en andere roofvogels die muizen eten.

De PvdA afdeling Nederweert wil dit niet! Een gezonde en voor mens en natuur duurzame landbouw is een vereiste voor de toekomst. De gemeente Nederweert dient daarom streng toe te zien op handhaving van de goedbedoelde nieuwe wetgeving. Maar ook de burger zelf kan daar alert op zijn. Ziet u misstanden, meldt dit dan direct bij de gemeente en vraag naar Handhaving.

De PvdA gaat voor een gezond Nederweert. U toch ook ??

Advertentie

4 Reacties

  1. Maar een drukke nieuwe randweg dwars door datzelfde buitengebied aanleggen is geen probleem? Of een snelheidsverhoging op de A2 precies ter hoogte van Nederweert?

  2. Inderdaad, hypocriet gezanik van PvdA. Met randweg stuk buitengebied /wandelgebied weg en meer uitstoot van de randweg…. Mee golven op de sentimenten.

  3. Het enige wat helpt, met de wetenschappelijke rapporten in de hand, de beleidsmakers verantwoordelijk stellen voor eventuele vervolgschade.

  4. De voedsel en warenautoriteit raadt het gebruik van grondwater voor moestuin of kinderzwembad in algemene zin af. Dat is ook die avond zo gezegd. Dus niet alleen voor hen (wie is hen).


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie