Skip to content

Gemeenten zoeken naar mogelijke locaties voor windturbines

Redactie
22 april 2015 | 12:35

Advertentie

De gemeenten Leudal, Weert en Nederweert gaan samen op zoek gaan naar mogelijke locaties voor de ontwikkeling van nieuwe windparken in de regio. Hierbij wordt uitgegaan van een profijtplan waardoor de winst die voortkomt uit de opgewekte windenergie ten goede komt aan de lokale gemeenschap.

27 nieuwe windturbines

Binnen het Interprovinciaal Overleg is de afspraak gemaakt dat Limburg bijdraagt aan het Nationale Energieakkoord door 27 nieuwe windturbines in 2020 te ontwikkelen. Dit is slechts 1,6% van de landelijke doelstelling. In Limburg staan nu zeven turbines, waarvan vier in windpark Neer. Coöperatie Zuidenwind start in april 2015 met de bouw van een vijfde windturbine in het Neerse windpark. Windturbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, zonder het klimaat te belasten en zonder grondstoffen uit te putten. Windmolens zijn daarom een goede manier om op een efficiënte wijze schone energie op te wekken.

Initiatief bij gemeenten
De provincie Limburg heeft aangegeven eerst het initiatief te laten liggen bij de gemeenten. Als er vanuit hier te weinig initiatieven naar voren komen, gaat de provincie bekijken waar windmolens geplaatst kunnen worden. De colleges van burgemeester en wethouders van Leudal, Weert en Nederweert gaan daarom op zoek naar mogelijke locaties voor windenergie. De samenwerking heeft als bijkomend voordeel dat binnen een groter gebied bekeken kan worden waar een eventuele windmolen(s) of nieuw(e) windpark(en) gevestigd zou(den) kunnen worden. Als er binnen de drie grondgebieden van de gemeenten geschikte locaties blijken te liggen, zal hier afzonderlijke besluitvorming over moeten plaatsvinden. Het onderdeel windenergie maakt daarnaast onderdeel uit van de regiovisie over energie die momenteel in voorbereiding is.

Profijtplan
Een van de voorwaarden die de gemeenten hebben afgesproken is dat niet alleen de lasten maar ook de lusten ten goede komen van de burgers en de lokale gemeenschap. Samenwerking met lokale partijen zoals energiecoöperaties achten de gemeenten dan ook wenselijk bij initiatieven voor een nieuw windpark. Om die reden hebben de partijen afgesproken om slechts medewerking te verlenen aan initiatieven waarin het windpark voor een substantieel deel eigendom is van een coöperatie met financieel profijt en een maatschappelijke meerwaarde voor de directe omgeving.

Advertentie

13 Reacties

  1. Naast de carpoolplaats? Is nu aan beide zijden ruimte!

  2. jij hebt de rest van de plannen voor dat veld zeker nog niet gezien, pannenkoek…

  3. We geven eerst miljoenen uit aan de natuur (schoorkuilen/ kwegt) en zetten dan aan de rand (wessemerdijk) windmolens.
    Het moet niet gekker worden.

  4. We hebben in Nederweert al zoveel wat Weert niet wil: Carpoolplaats, Rumal, Global enz.
    Je zult zien: de windmolens komen in Nederweert.

    • Windturbines is letterlijk geld in een bodemloze put gooien.
      Het geeft landschapsvervuiling en als ze draaien geluidsoverlast.
      En die dingen zijn totaal onrendabel want hier heb je heel veel windstille dagen.
      Kijk maar eens naar de windmolens op het dak van de huisartsenpraktijk in het voormalig politiebureau wat de tijd is dat ze stilstaan.
      Dus B en W zie af van dit onzalig plan want andere gemeenten verzetten zich met hand en tand tegen die windturbines

    • gelukkig hebben ze in weert wel wat leuks en dat is de bus terug naar nederweert

  5. Alweer een goed plan van B&W. Super
    En ja, de JAN stemmers zullen wel weer tegen zijn.
    Die “schoppen” tegen alles wat ze maar raken kunnen.
    Zelfs tegen milieu vriendelijke windenergie. En degenen die tegen is en zegt dat zulke molens te weinig draaien en teveel geluid maken, zijn nog nooit in Neer gaan kijken.
    Deze maken geen herrie en draaien “altijd”. En ja, het is landschapsvervuiling maar dat neem ik voor lief voor een beter milieu.
    Degenen die “winddelen” hebben, weten maar al te goed dat deze windturbines zeer rendabel zijn.
    B&W neerzetten die dingen.

    • Windmolens zijn rendabeler dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Of het uiteindelijk zo veel oplevert valt te bezien. Je moet namelijk de energie die het kost om die dingen te maken en te plaatsen meetellen. Niettemin ben ik vóór wind en zonne-energie, dus van mij mogen er best een aantal windmolens komen, maar 27 zijn er wel veel…
      Verder: ik ben jan-stemmer en ik schop niet tegen alles wat ik maar raken kan. Erg kortzichtig om dat zo te zeggen. Dit is overigens een idee van de provincie, niet van b&w. De gemeente mag kijken waar ze de windmolens het liefst hebben, de provincie bepaalt uiteindelijk.
      Trouwens: die goede plannen van b&w blijken achteraf meestal niet zo geweldig… (eenrichtingsverkeer, zebrapad, centrummanagement, etc…)

  6. Hou je er dan ook rekening mee hoe ontzettend veel energie het kost om zo’n molen überhaupt te maken en dan nog te plaatsen? Ik ben ontzettend voorstander van wind- en zonneënergie, maar érg rendabel is het nou ook weer niet. Zowel qua kosten als qua milieu niet. Hetgeen in China de lucht in wordt geblazen om ze te maken moet je wel meetellen.

  7. in weert staat al jaren een wind turbine van af de einhovense weg kun je hem goed zien staan deze is wel in particulier bezit van mij mogen ze er een bij mij in de achter tuin zetten

  8. J.E.F we hebben het hier niet over speelgoedmolentjes maar over mega molens van 60 meter hoog

    • dat snap ik ook nog wel. maar waar ik het over heb die molen , draait wel even de stroom voor een gezin per jaar en moet ooit in e winter uit luxe stroom kacheltjes aan zetten om van zijn stroom af te komen dit is geen speel goed molentje meer. maar ook geen 60 meter hoog, dit weet ik toevallig uit zeer betrouwbare bron. en liever zo hoog mogelijk heb je er het minste zoef geluid van en dat liever als hetradio geluid van de jeugd uit hun auto;s dus tieske welterusten

  9. Ik zou zeggen gemeente , plaatsen in de tuin van Jef!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie