Skip to content

Informatiemiddag over leven met een whiplash

Glendi
6 mei 2015 | 11:52

Advertentie

informatiemiddag SJG WeertWhiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Het gaat om een beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij.

De klassieke whiplash wordt meestal veroorzaakt door een auto-ongeluk waarbij het slachtoffer langs achter wordt aangereden. Door deze klap worden de rug en schouders naar voor geduwd, terwijl het hoofd achterblijft, het staat immers los op de romp. Het hoofd van de inzittende krijgt daardoor een krachtige slag naar achter en op het moment dat de aangereden auto weer tot stilstand komt, slaat het hoofd krachtig naar voren. De nek heeft dan een beweging gemaakt zoals een ‘zweepslag’: de letterlijke vertaling van whiplash. Deze bewegingen gaan met veel snelheid en kracht gepaard. Daardoor kunnen er onder meer door uitrekking, compressie en verschuiving (micro)letsels ontstaan van allerlei structuren zoals de wervellichamen, de wervelgewrichtjes, de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren, de zenuwbanen en het ruggenmerg. Als op het moment van het ongeval het hoofd gedraaid was, is de kans op letsel nog groter. Een whiplash ontstaat niet altijd door een auto-ongeluk maar kan ook ontstaan door sportongelukken, bedrijfsongevallen of gewoon door een ongeluk thuis.

Wanneer je niet spontaan herstelt van de gevolgen van een whiplash, stoot je al gauw op allerlei vooroordelen. Maar juist sociale steun is een bepalende factor, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Hoe beter de sociale steun, des te beter iemand met een whiplash functioneert in het dagelijks leven.

informatiemiddag SJG Weert

Op 21 mei organiseert het Whiplash Informatiecentrum Europa (W-I-E) van 13.00 tot 15.00 uur in SJG Weert voor de gehele regio een informatiebijeenkomst voor mensen met een whiplash. Ervaringsdeskundige van het W-I-E geven antwoord op je vragen. Denk hierbij aan: het onbegrepen ziektebeeld, de werkgever en de juridische aansprakelijkheid.

De toegang tot deze middag is gratis en vrijblijvend. Voor informatie kun je contact opnemen met Bob Klip 0167 – 562 766 of stuur een mail naar info@whiplash-info.nl. Meer informatie over whiplash vind je op www.whiplash-info.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie